Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Teraz wszyscy sięgają po inny sposób
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 02.09.2022 12:04

Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Teraz wszyscy sięgają po inny sposób

Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki? 1 składnik sprawi, że wyjdą chrupiące
Canva / czarny_bez

Przygotowanie placków ziemniaczanych nie musi oznaczać spędzenia połowy dnia w kuchni. Od teraz możesz przygotować ich "leniwą" wersje. Zamiast trzeć lub mozolnie mielić ziemniaki w maszynce, wystarczy włożyć je do blendera. Dzięki temu możesz szybko przygotować placki ziemniaczane, kiedy tylko masz na nie ochotę.

Placki ziemniaczane przygotowane w blenderze mają nieco inną konsystencję niż te tradycyjne. Są bardziej napowietrzone, przez co po usmażeniu wychodzą puszyste, a zarazem chrupiące. Po zblendowaniu należy odcedzić nieco wody, która wytrąciła się z ziemniaków, dodać kilka prostych składników i mamy gotową do smażenia masę.

Placki ziemniaczane to pyszna i prosta potrawa

Składniki:

  • 10 średniej wielkości ziemniaków

  • główka cebuli

  • dwa jajka

  • 2-3 płaskie łyżki mąki pszennej

  • łyżeczka soli

  • łyżeczka pieprzu

  • olej do smażenia

Ekspresowe placki ziemniaczane krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki. Opłucz w zimnej wodzie i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wrzuć do blendera, dolej szklankę wody- dzięki temu miksowanie będzie łatwiejsze. Zblenduj na gładko.

Aby placki ziemniaczane wyszły chrupiące, odciśnij masę z nadmiaru wody. Możesz zrobić to za pomocą ściereczki lub gęstego sita. Pamiętaj jednak, że mała część wody powinna pozostać w masie, aby placki po usmażeniu nie wyszły zbyt suche.

Cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę. Dodaj do zmiksowanych ziemniaków razem z jajkami, mąką i przyprawami. Wymieszaj dokładnie. Uważaj, aby z mąki nie zrobiły się w cieście grudki.

Na patelni dobrze rozgrzej olej. Nakładaj porcje ciasta na placki ziemniaczane za pomocą łyżki lub małej chochelki. Smaż na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu odsącz na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Placki ziemniaczane najlepiej smakują od razu po usmażeniu. Można jeść ja same, z ulubionym sosem lub jako dodatek do dania mięsnego. Nie przegap kolejnego pomysłu na szybkie placki ziemniaczane. Sprawdź również smakowita wersję po szwajcarsku.

Canva / Sanny11
Canva / Sanny11

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: