Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Teraz wszyscy sięgają po inny sposób
Przygotowanie placków ziemniaczanych nie musi oznaczać spędzenia połowy dnia w kuchni. Od teraz możesz przygotować ich "leniwą" wersje. Zamiast trzeć lub mozolnie mielić ziemniaki w maszynce, wystarczy włożyć je do blendera. Dzięki temu możesz szybko przygotować placki ziemniaczane, kiedy tylko masz na nie ochotę.
Placki ziemniaczane przygotowane w blenderze mają nieco inną konsystencję niż te tradycyjne. Są bardziej napowietrzone, przez co po usmażeniu wychodzą puszyste, a zarazem chrupiące. Po zblendowaniu należy odcedzić nieco wody, która wytrąciła się z ziemniaków, dodać kilka prostych składników i mamy gotową do smażenia masę.
Placki ziemniaczane to pyszna i prosta potrawa
Składniki:
10 średniej wielkości ziemniaków
główka cebuli
dwa jajka
2-3 płaskie łyżki mąki pszennej
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
olej do smażenia
Ekspresowe placki ziemniaczane krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skórki. Opłucz w zimnej wodzie i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wrzuć do blendera, dolej szklankę wody- dzięki temu miksowanie będzie łatwiejsze. Zblenduj na gładko.
Aby placki ziemniaczane wyszły chrupiące, odciśnij masę z nadmiaru wody. Możesz zrobić to za pomocą ściereczki lub gęstego sita. Pamiętaj jednak, że mała część wody powinna pozostać w masie, aby placki po usmażeniu nie wyszły zbyt suche.
Cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę. Dodaj do zmiksowanych ziemniaków razem z jajkami, mąką i przyprawami. Wymieszaj dokładnie. Uważaj, aby z mąki nie zrobiły się w cieście grudki.
Na patelni dobrze rozgrzej olej. Nakładaj porcje ciasta na placki ziemniaczane za pomocą łyżki lub małej chochelki. Smaż na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu odsącz na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Placki ziemniaczane najlepiej smakują od razu po usmażeniu. Można jeść ja same, z ulubionym sosem lub jako dodatek do dania mięsnego. Nie przegap kolejnego pomysłu na szybkie placki ziemniaczane. Sprawdź również smakowita wersję po szwajcarsku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak przygotować domowy budyń? Bije na głowę kupny, a zrobisz go w kilka minut
Najlepsi kucharze mają prosty patent na sos pomidorowy do makaronu. Robią go w 15 minut
Szybkie ciasto bez pieczenia z dodatkiem owoców. Sezonowy przysmak w sam raz do kawy