Smakosze.pl Przepisy Zawijam mięso mielone w ciasto. Taki obiad jest teraz hitem w moim domu
fot. youtube.com/smacznytv

Zawijam mięso mielone w ciasto. Taki obiad jest teraz hitem w moim domu

18 czerwca 2024

Nietypowy przepis na roladki z mięsa mielonego pokaże zupełnie nowe oblicze tego dobrze znanego produktu. Wystarczy kilka przypraw i proste ciasto śmietanowe, by przyrządzić obiad, jakiego nie robiliśmy nigdy wcześniej.

Mięsne roladki

Ten obiad to właściwie nowe wydanie kotletów mielonych – kotlety w cieście. Smażymy je, a następnie dusimy i otrzymujemy złociste roladki z farszem, który rozpływa się w ustach. A przygotowanie takiego dania jest banalnie proste – w końcu masę mięsną przygotowujemy dokładnie tak jak na dobrze nam znane mielone.

Można porównać też to danie do pasztecików . Jest w nim zawarty składnik białkowy i skrobiowy posiłku, dlatego wystarczy dodać np. zsiadłe mleko lub kefir , by otrzymać pełnowartościowy obiad. Można także wypróbować taką roladę w wersji pieczonej.

mięso na roladki
fot. youtube.com/smacznytv
Co roku o tej porze podaję pampuchy z jagodami. Moja rodzina je uwielbia

Zawijane paszteciki z mięsa mielonego

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Masa mięsna została tam dodatkowo wzbogacona o starty ser. Zalecamy jednak mniej kaloryczną i bliższą tradycyjnym mielonym wersję tego dania.

Składniki

  • 300 g mięsa mielonego
  • 200 g mąki
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Olej roślinny
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Obiad z mięsa mielonego

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i łyżeczką soli. Dodajemy śmietanę, mleko i ok. 20 ml oleju i wyrabiamy na jednolitą masę, która nie klei się do rąk. Owijamy ją folią spożywczą i pozwalamy odpocząć przez 15 minut.

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną pietruszkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i jajko. Wyrabiamy na jednolitą masę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jeszcze raz dokładnie mieszamy .

Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 3-4 mm. Smarujemy go równomierną warstwą mięsnej masy, a następnie zawijamy. Placek można teraz posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można też pokroić go na kawałki o szerokości 4 cm .

Na patelni na dość dużym ogniu rozgrzewamy olej do smażenia. Kawałki roladki obsmażamy z obu stron, aż będą złociste. Następnie dodajemy ok. 3-4 łyżek wody, przykrywamy i dusimy przez ok. 20 minut . Taki obiad sprawdza się świetnie w zestawieniu ze zsiadłym mlekiem.

Wypróbuj też przepisy na domową szynkę i zupę szczawiową .

gotowe roladki mięsne
fot. youtube.com/smacznytv
Dawno nie jadłam tak pysznych naleśników. Wystarczy dodać do ciasta 1 składnik
Nie znam lepszego przepisu na sezonowe ciasto. Robi się błyskawicznie i wychodzi za każdym razem
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy