Co roku o tej porze podaję pampuchy z jagodami. Moja rodzina je uwielbia
Doskonałe pampuchy z sezonowymi owocami przypominają o zapomnianym zwyczaju jadania legumin – słodkich przekąsek o mączystym charakterze. Takie bułki na parze są tradycyjnym daniem na Kujawach, ale podbiły serca miłośników drożdżowego ciasta i owoców w całej Polsce. Oto jak łatwo je przyrządzić.
Owocowe pampuchy
Pampuchy to kluski inne niż wszystkie. Gotowane na parze, przypominają driożdżowe bułeczki i tak właściwie można je traktować. Obojętnie jednak, czy w wersji obiadowej, jako kluski, legumina czy jako przekąska na odmianę od pieczywa, są doskonałą bazą do dania z owocami.
Takie pampuchy, zwane też kluskami na parze, mogą występować w wersji bez nadzienia. Ale najlepsze są oczywiście te faszerowane, zwłaszcza owocami – jak w naszym przypadku. W sezonie na rozmaite dary lasu i uprawne przysmaki warto wypróbować kilka owocowych wariantów pampuchów.
Zagotuj mleko z oliwą i dodaj do niego ryż. Gdy zobaczysz efekt, przetrzesz oczy ze zdumieniaOwocowe kluski na parze
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Uwaga Babcia Gotuje. Autorka, przygotowując swoją wersję z jagodami, przypomina tam o smarowaniu olejem naczynia do gotowania na parze przed wyłożeniem bułek, inaczej będą się przyklejać. To zalecenie samo dotyczy improwizowanych narzędzi – jak np. durszlaka, który może posłużyć jako parowar. Za zastępstwo za jakiekolwiek z tych naczyń może posłużyć gaza, rozpięta i przymocowana gumką nad gotującą się w garnku wodą.
Składniki
- 200 g owoców (truskawki, jagody, maliny, wiśnie itp.)
- 1 szklanka mąki
- 100 ml kefiru lub maślanki
- 1 duże jajko
- 4 łyżki cukru
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Pampuchy z owocami
Większe owoce kroimy na mniejsze kawałki, np. truskawki na ćwiartki. Zasypujemy je dwiema łyżkami cukru i ½ łyżki mąki ziemniaczanej, mieszamy i odstawiamy.
Pozostałe składniki mieszamy łyżką lub mikserem z przystawką do ciast. Masa powinna być gładka, elastyczna i nie kleić się do rąk – stolnicę obficie posypujemy mąką.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Szklanką wykrawamy z niego krążki. Na każdy nakładamy po łyżce owocowego farszu i zaklejamy jak pierogi. Następnie spłaszczamy pierożki, by uformować podłużne bułeczki.
W garnku z wrzącą wodą umieszczamy wkładkę do gotowania na parze. Smarujemy ją olejem i układamy pampuchy tak, by nie stykały się ze sobą. Parujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut, kolejnymi partiami, by nie stłaczać ich w naczyniu.
Bułki na parze podajemy z gęstym jogurtem lub śmietaną, które można posłodzić cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na biszkopt z sezonowymi owocami i zaskakujący owocowy deser.