Co roku o tej porze podaję pampuchy z jagodami. Moja rodzina je uwielbia
![gotowe pampuchy](https://images.iberion.media/images/1920/pampuchy1_e773f18f1d.jpg)
Doskonałe pampuchy z sezonowymi owocami przypominają o zapomnianym zwyczaju jadania legumin – słodkich przekąsek o mączystym charakterze. Takie bułki na parze są tradycyjnym daniem na Kujawach, ale podbiły serca miłośników drożdżowego ciasta i owoców w całej Polsce. Oto jak łatwo je przyrządzić.
Owocowe pampuchy
Pampuchy to kluski inne niż wszystkie. Gotowane na parze, przypominają driożdżowe bułeczki i tak właściwie można je traktować. Obojętnie jednak, czy w wersji obiadowej, jako kluski, legumina czy jako przekąska na odmianę od pieczywa, są doskonałą bazą do dania z owocami.
Takie pampuchy, zwane też kluskami na parze, mogą występować w wersji bez nadzienia. Ale najlepsze są oczywiście te faszerowane, zwłaszcza owocami – jak w naszym przypadku. W sezonie na rozmaite dary lasu i uprawne przysmaki warto wypróbować kilka owocowych wariantów pampuchów.
![zaklejanie pampuchów](https://images.iberion.media/images/origin/pampuchy2_fbdadf8d26.jpg)
Owocowe kluski na parze
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Uwaga Babcia Gotuje. Autorka, przygotowując swoją wersję z jagodami, przypomina tam o smarowaniu olejem naczynia do gotowania na parze przed wyłożeniem bułek, inaczej będą się przyklejać. To zalecenie samo dotyczy improwizowanych narzędzi – jak np. durszlaka, który może posłużyć jako parowar. Za zastępstwo za jakiekolwiek z tych naczyń może posłużyć gaza, rozpięta i przymocowana gumką nad gotującą się w garnku wodą.
Składniki
- 200 g owoców (truskawki, jagody, maliny, wiśnie itp.)
- 1 szklanka mąki
- 100 ml kefiru lub maślanki
- 1 duże jajko
- 4 łyżki cukru
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Pampuchy z owocami
Większe owoce kroimy na mniejsze kawałki, np. truskawki na ćwiartki. Zasypujemy je dwiema łyżkami cukru i ½ łyżki mąki ziemniaczanej, mieszamy i odstawiamy.
Pozostałe składniki mieszamy łyżką lub mikserem z przystawką do ciast. Masa powinna być gładka, elastyczna i nie kleić się do rąk – stolnicę obficie posypujemy mąką.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Szklanką wykrawamy z niego krążki. Na każdy nakładamy po łyżce owocowego farszu i zaklejamy jak pierogi. Następnie spłaszczamy pierożki, by uformować podłużne bułeczki.
W garnku z wrzącą wodą umieszczamy wkładkę do gotowania na parze. Smarujemy ją olejem i układamy pampuchy tak, by nie stykały się ze sobą. Parujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut, kolejnymi partiami, by nie stłaczać ich w naczyniu.
Bułki na parze podajemy z gęstym jogurtem lub śmietaną, które można posłodzić cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na biszkopt z sezonowymi owocami i zaskakujący owocowy deser.
![pampuchy na parze](https://images.iberion.media/images/origin/pampuchy3_f5b0f47ab3.jpg)
![faszerowane pomidory](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_918b952727.jpg)
![jagodowe babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodowe_babeczki_581a630b77.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jogurtowe_z_borowkami_334ea91b77.jpg)
![zupa krem z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_krem_z_bobu_eb1bb6a12f.jpg)
![gołąbki po poznańsku](https://images.iberion.media/images/origin/golabki1_204a33ef41.jpeg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![filetowanie arbuza](https://images.iberion.media/images/origin/arbuz_68911df01d.jpg)
![ciasto z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_owocami_03620acc40.jpg)
![zupa z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_wisni_05a8654931.jpg)
![ciasto agrestowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_agrestowe_c851654b9d.jpg)
![pomidory po pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_3e30ef128d.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![malinowa chmurka](https://images.iberion.media/images/origin/malinowa_chmurka_394f6e4b3d.jpg)
![ogórki kanapkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kanapkowe_d783fd0b9f.jpg)
![ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_90b461535c.jpg)
![zupa gołąbkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_b7050f8029.jpg)
![czarny bez na gałęzi](https://images.iberion.media/images/origin/bez1_4560dd027b.jpg)
![kluski na parze](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_na_parze_0eebe85995.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_838153949b.jpg)
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_56ba37eef3.jpg)
![kotlety gyros](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_gyros_de33fa9c93.jpg)
![sernik n zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_c1e5871c92.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![zalewanie gołąbków sosem](https://images.iberion.media/images/origin/golabki1_36d3fd0164.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_f9000004bc.jpeg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![Czy jagody pomagają na biegunkę?](https://images.iberion.media/images/origin/1_50ccd478ee.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![Sałata łodygowa](https://images.iberion.media/images/origin/Salata_1547267d3b.jpg)
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_e033fcfa3f.png)
![strąki bobu](https://images.iberion.media/images/origin/straki_bobu_e4aa3dee97.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)