Zawijam mięso w papier do pieczenia i układam na patelni. To danie robię za grosze, a smakuje jak z restauracji
Kiedy poznasz ten przepis, twoje potrawy z mięsa mielonego nigdy już nie będą takie same. Nie dość, że forma podania wprawia w osłupienie, dodatkowo danie to pełne jest warzyw i zdecydowanie mniej tłuste. Zaintrygowana? Czytaj dalej a wszystkiego się dowiesz.
Mielone w papilotach
Mięso mielone to doskonały sposób na tani mięsny obiad. Sęk w tym, że tradycyjne mielone i klasyczny sos do spaghetti w końcu się przejedzą. Z pomocą przychodzą przepisy takie jak ten.
Mięso pieczone na patelni w papilotach z papieru do pieczenia to ciekawy zamiennik zwłaszcza dla mielonych. Chodzi o zmniejszoną ilość tłuszczu. Choć taki obiad przyrządzany jest na palniku, a nie w piekarniku, to nie wypije tak dużo tłuszczu, jak robią to znane nam kotlety. W zamian faszerujemy mięso duszonymi warzywami , które z pewnością wyjdą na zdrowie naszym domownikom.
Tani obiad z mięsa mielonego
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Smaczny na Facebooku. Autorzy proponują tam, by pod koniec przygotowywania zapiec na kotletach tarty ser. Nie jest to jednak konieczne. Pominięcie tego kroku polecamy zwłaszcza osobom, które liczą kalorie i starają się trzymać formę.
Składniki
- 1 kg drobiowego mięsa mielonego
- 2 duże cebule
- 1 duża marchewka lub 2 mniejsze
- 150 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- 100 g bułki tartej
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka i oregano
- Opcjonalnie: 100 g startej mozzarelli do zapieczenia
Tani obiad pieczony na patelni
Mięso mielone przekładamy do miski. Ścieramy do niego 1 cebulę i czosnek na tarce o drobnych okach. Jeśli mielimy mięso samodzielnie, cebulę i czosnek również można zmielić .
Do mięsa wybijamy jajko, dodajemy posiekaną pietruszkę i bułkę tartą. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy, przyprawiając solą, pieprzem, papryką i oregano. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na pół godziny .
W tym czasie przygotowujemy farsz do mięsa. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach, drugą cebulę drobno siekamy, a pieczarki kroimy w cienkie półplasterki. Wszystko razem dusimy na oliwie , przyprawiając solą i pieprzem, aż warzywa staną się miękkie. Zdejmujemy je z patelni i odstawiamy do przestudzenia.
Na kwadratowych arkuszach papieru do pieczenia układamy porcje mięsa mielonego w kwadraty o boku ok. 15 cm. Przez środek każdego kwadratu wykładamy warzywny farsz. Pomagając sobie papierem rolujemy mięso tak, by otaczało warzywa ze wszystkich stron. Papier lekko dociskamy formując, a następnie zawijamy jak cukierek.
Roladki zawinięte w papier układamy na patelni na palniku o niewielkiej mocy i pieczemy pod przykryciem przez ok. 30 minut . Po upływie tego czasu wyjmujemy je, rozwijamy z papieru i jeszcze chwilę obsmażamy we własnym sosie, by stały się złociste. Na tym etapie można posypać je serem i przykryć na kilka minut pokrywką, by ten się rozpuścił.
Wypróbuj też przepisy na flaczki bez mięsa oraz obłędną faszerowaną kalarepkę .