Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. Będą pyszne i cudownie soczyste

Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. Będą pyszne i cudownie soczyste

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym
canva/CCat82

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym będą niesamowicie soczyste. Kwaśny dodatek przyjemnie podkreśli smak mięsa i sprawi, że będzie wprost rozpływało się w ustach. Przygotowanie jest bardzo proste — musicie spróbować.

Przepis na kotlety mielone w kiszonym ogórkiem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 ogórki kiszone średniej wielkości
  • 1 większa cebula
  • 1 kajzerka
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy 
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia
  • woda
     
Nikt nie robi takich pierogów ruskich. Sekret Magdaleny tkwi w 1 dodatku

Jak przygotować kotlety mielone z ogórkiem kiszonym?

Bułkę zalewamy wodą i pozostawiamy na 15-20 minut, by nasiąkła płynem i zmiękła. Ogórki kiszone odcedzone z zalewy ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę również rozdrabniamy w ten sposób.

W większej misce umieszczamy mięso mielone. Dodajemy do niego musztardę, ogórki, cebulę oraz odsączoną z nadmiaru płynu bułkę. Dokładnie mieszamy składniki, a następnie doprawiamy masę sola oraz pieprzem.

Wyrabiamy dłonią, po czym formujemy niezbyt  duże, lekko spłaszczone kotlety. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.  Osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy.

Jak podać kotlety mielone z ogórkiem kiszonym?

Delikatne i soczyste mięsne danie będzie świetnie smakowało zarówno z ziemniakami, jak i z kaszą. Pasuje do niego dowolna surówka o delikatnym smaku. Polecamy prostego colesława z czerwoną kapustą.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na znakomite kotlety mielone pierogi. Szczególnie polecamy wersję z piekarnika — jest niesamowicie lekka. Być może skusi was też odsłona z dodatkiem majonezu.

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym są pyszne.png
canva/Yana Gayvoronskaya