Smakosze.pl

canva/CCat82

Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. Będą pyszne i cudownie soczyste

23 Lutego 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym będą niesamowicie soczyste. Kwaśny dodatek przyjemnie podkreśli smak mięsa i sprawi, że będzie wprost rozpływało się w ustach. Przygotowanie jest bardzo proste — musicie spróbować.

Przepis na kotlety mielone w kiszonym ogórkiem

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 ogórki kiszone średniej wielkości
  • 1 większa cebula
  • 1 kajzerka
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy 
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia
  • woda
     
Pierogi ruskie z natką pietruszki

Nikt nie robi takich pierogów ruskich. Sekret Magdaleny tkwi w 1 dodatku

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować kotlety mielone z ogórkiem kiszonym?

Bułkę zalewamy wodą i pozostawiamy na 15-20 minut, by nasiąkła płynem i zmiękła. Ogórki kiszone odcedzone z zalewy ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę również rozdrabniamy w ten sposób.

W większej misce umieszczamy mięso mielone. Dodajemy do niego musztardę, ogórki, cebulę oraz odsączoną z nadmiaru płynu bułkę. Dokładnie mieszamy składniki, a następnie doprawiamy masę sola oraz pieprzem.

Wyrabiamy dłonią, po czym formujemy niezbyt  duże, lekko spłaszczone kotlety. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.  Osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy.

Jak podać kotlety mielone z ogórkiem kiszonym?

Delikatne i soczyste mięsne danie będzie świetnie smakowało zarówno z ziemniakami, jak i z kaszą. Pasuje do niego dowolna surówka o delikatnym smaku. Polecamy prostego colesława z czerwoną kapustą .

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na znakomite kotlety mielone pierogi. Szczególnie polecamy wersję z piekarnika — jest niesamowicie lekka. Być może skusi was też odsłona z dodatkiem majonezu .

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym są pyszne.png
canva/Yana Gayvoronskaya
Ryż może szkodzić

Jest toksyczny i może powodować zatrucie. Dietetyk ostrzega przed takim ryżem

CZYTAJ DALEJ
Smażony ser Tomasza Strzelczyka

Weź twaróg i wrzuć na patelnię. Strzelczyk pokazał przepis na zapomniany przysmak

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >