Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj ziemniaki metodą 1:1. Placki ziemniaczane będą chrupiące jak nigdy
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.08.2024 19:11

Zetrzyj ziemniaki metodą 1:1. Placki ziemniaczane będą chrupiące jak nigdy

placki ziemniaczane
Fot. Canva/minemero

Co podać na obiad? Przygotuj chrupiące placki ziemniaczane. Zrobisz je dzięki wyjątkowej metodzie tarcia ziemniaków. Efekt zachwyci i sprawi, że placki ziemniaczane zjesz z prawdziwym apetytem. 

Chrupiące placki ziemniaczane na obiad

Placki ziemniaczane kochamy za smak i wyjątkową chrupkość. Jednak wcale nie tak łatwo ją uzyskać. Czasem placki nie są w ogóle chrupiące, a tylko miękkie. Co zrobić, żeby zachwycały chrupkością? Warto zetrzeć ziemniaki metodą 1:1. 

To proste, wystarczy wziąć tarkę i ziemniaki na przemian trzeć na najgrubszych oczkach, a następnie na średnich oczkach. Metodę 1:1 stosujemy, aż zetrzemy wszystkie ziemniaki na placki ziemniaczane. Dzięki temu placki wyjdą chrupiące i pyszne. W sam raz na rodzinny obiad

placki ziemniaczane
Fot. Canva/oksanashufrych
To jedna z najzdrowszych ryb. Nie ma w niej rtęci i metali ciężkich

Jak zrobić placki ziemniaczane metodą1:1?

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 nieduża cebula
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych zacznij od umycia i obrania ziemniaków. Zastosuj metodę 1:1, czyli ścieraj na przemian ziemniaki na tarce o najgrubszych oczkach. Następnie ścieraj na średnich i tak, aż zetrzesz wszystkie ziemniaki. Powstaną wiórki ziemniaczane różnej wielkości.

Teraz starte ziemniaki posól, dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Wbij jajko i wsyp mąkę. Składniki dokładnie wymieszaj. Placki smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Powinny uzyskać złoty kolor. Następnie placki ziemniaczane wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Placki ziemniaczane, czyli chrupkość na talerzu

Placki ziemniaczane wychodzą wyjątkowo chrupiące i smaczne. Taki rezultat zapewnia metoda 1:1, którą stosowaliśmy podczas tarcia ziemniaków. Polecam ją każdemu, który przepada za tym daniem. Tak chrupiących placków ziemniaczanych jeszcze nie jedliście.

 Danie będzie smakować z sosami, mięsami lub z kleksem kwaśnej śmietany. Warto wykorzystać ten przepis i metodę 1:1 w kuchni i przyrządzić chrupiące placki ziemniaczane. Pisaliśmy o tym, jak myć cukinie, by pozbyć się zanieczyszczeń i robaków. Podawaliśmy przepis na smaczną zapiekankę z doskonałym sosem

placki ziemniaczane
Fot. Canva/fascinadora

Źródło: smaker.pl