Ziemniaki przykryj mięsem mielonym i wstaw do piekarnika. Pyszny obiad za grosze
Nie masz wiele czasu na gotowanie? Poznaj łatwy przepis, z którym przygotujesz szybki obiad dla całej rodziny. Smak zapieczonych z mięsem mielonym ziemniaków zachwyci każdego, a ty takie danie będziesz przyrządzać znacznie częściej.
Pomysł na szybki obiad
Każdy z nas czasami nie ma czasu lub ochoty na przygotowywanie skomplikowanych potraw. W takich sytuacjach z pomocą przychodzą przepisy na szybki obiad. W Internecie jest ich cała masa, ale z nie każdego można przygotować smaczne dania.
Obiad, jaki zrobisz z poniższym przepisem, śmiało można nazwać zapiekanką z ziemniakami i mięsem mielonym. Jest obłędne smaczne i co najważniejsze zasmakuje rodzinie na tyle, że poproszą o niejedną dokładkę. Koniecznie musisz podać je na obiad nawet dzisiaj.
Strzelczyk gotuje rosół już w sobotę. Powód nie mieści się w głowieZiemniaki i mięso mielone na obiad, czyli doskonałe połączenie
Podstawowymi składnikami szybkiego obiadu są ziemniaki i mielone mięso. Oprócz nich potrzebne będą przyprawy oraz kilka dodatków, które nadadzą daniu odpowiedniego smaku, ale też połączą składniki. Niezbędnych produktów nie ma wiele, wiec obiad przygotujesz nie tylko w krótkim czasie, ale też tanio. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie dania, pochodzą z kanału dans la cuisine de sou, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 400 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g passaty
- 200 g sera mozzarella
- mielona słodka papryka
- suszone oregano
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na ziemniaki z mięsem mielonym
Przygotowane rozpocznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie pokrój je w ćwiartki, a te z kolej posiekaj w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej olej i dodaj ziemniaki i przypraw je słodką papryką, oregano, solą oraz pieprzem. Smaż je, do momentu zarumienienia.
Ziemniaki równomiernie rozłóż w formie do pieczenia. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij ją na patelni. Przez praskę przeciśnij czosnek. Dodaj mięso i przypraw je solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Kiedy mięso będzie podsmażone z każdej strony, wlej passatę. Ponownie wymieszaj składniki, aby połączyły się w jednolity sos.
Na ziemniaki wyłóż mięso i równomiernie je rozprowadź. Mozzarellę pokrój na kawałki i ułóż na powierzchni. Danie piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Następnie krój na kawałki i podawaj na obiad.
Źródło: YouTube/dans la cuisine de sou