Smakosze.pl Przepisy Zimne nóżki według przepisu Ewy Wachowicz
canva/JoannElle, Getty Images; Instagram / @ewawachowicz

Zimne nóżki według przepisu Ewy Wachowicz

28 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zimne nóżki są imprezową klasyką, bez których żadna uroczystość nie może się udać. Potrawa z przepisu Ewy Wachowicz zachwyca pewnym niekonwencjonalnym dodatkiem. Mowa o przepiórczych jajach, które zachwycają smakiem i małą wielkością.

Zimne nóżki mogą niektórych odtrącać nazwą oraz formą - nie każdy bowiem lubi jeść zimną galaretę. Fani jednak nie zważają na takie szczegóły i zajadają się przy każdej możliwej okazji.

Ewa Wachowicz, jako jedna z najsławniejszych polskich ekspertów kulinarnych, zdecydowała się wprowadzić do tradycyjnej receptury zmianę. Zamiast zwykłych jajek kurzych, Wachowicz korzysta z przepiórczych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zimne nóżki Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 nóżki wieprzowe

  • 2 golonki

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • jajka przepiórcze

  • puszka groszku

  • 6 liści laurowych

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • sól

  • pieprz

  • ocet

  • chrzan

Zacznij od oczyszczenia mięsa z żyłek. Włóż je do garnka, zalej wodą, dorzuć ziele angielskie oraz liście laurowe. Przykryj naczynie i gotuj na niewielkim ogniu przez 4 godziny.

Po tym czasie umyj warzywa i obierz je ze skórki. Pokrój je w mniejsze kawałki i dodaj do wywaru. Dopraw go solą oraz pieprzem, a następnie gotuj jeszcze przez godzinę.

Mięso wyciągnij z wywaru i oddziel mięso od kości. Wyłóż warzywa i ułóż je w tortownicy. Dodaj odcedzony groszek oraz jajka przepiórcze gotowane na twardo. Wrzuć mięso i zalej całość przecedzonym i zimnym wywarem. Wstaw na noc do lodówki. Podawaj z octem oraz chrzanem.

Galareta

Źródło: canva/elena_hramowa, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ewawachowicz.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy