Smakosze.pl Przepisy Znakomita surówka z buraków
Pixabay / congerdesign

Znakomita surówka z buraków

9 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Surówka z buraków jest niekwestionowanie ulubionym dodatkiem obiadowym wielu Polaków. Klasyczna receptura pasuje do wielu mięs, a także dań mącznych. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a smak obłędny. Wielu smakoszy ucieszy również dodatek uwielbianych ogórków kiszonych.

Buraki są wyjątkowo zdrowymi warzywami, które są szczególnie wartościowe dla rekonwalescentów oraz ludzi chorujących na anemię. Krwiotwórcze właściwości tej czerwonej bulwy pozwalają szybko powrócić do zdrowia.

Poniższa propozycja jest bardzo uniwersalnym dodatkiem, który przypadnie do gustu zarówno osobom preferującym wytrawne surówki, jak i tym, którzy wolą delikatnie słodsze smaki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z buraków

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 800 g buraków

  • cebula

  • 60 ml oliwy

  • 20 g cukru

  • 5 g soli

  • sok z cytryny

  • 2 średnie jabłka

  • pieprz

  • 2 ogórki kiszone

Na początku dokładnie umyj każdego buraka pod bieżącą wodą. Następnie osusz je i owiń w folię aluminiową. Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Wstaw do niego formę z burakami i piecz przez 1.5 godziny.

Po upieczeniu obierz je ze skóry i przekrój na pół. Jabłka obierz ze skórki i wytnij z nich gniazda nasienne. Cebulę obierz i pokrój na połówki. Buraki oraz jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Ogórki oraz cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę. Do dużej miski włóż wszystkie warzywa oraz jabłka. W osobnej misce zmieszaj cukier, oliwę, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Polej sosem sałatkę, wymieszaj i podawaj. Smacznego.

Buraki
undefined

Źródło: canva.com/pompi, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy