Znalazłam w gazecie przepis na mizerię bez śmietany. Nie uwierzysz, czym warto ją zastąpić
Mizeria jest smacznym i zdrowym dodatkiem do dań obiadowych. Zwykle robimy ją ze śmietaną. Jednak odkąd znalazłam przepis na mizerię bez śmietany, to tylko taką przyrządzam. Śmietanę zastępuję produktem, który może was zaskoczyć.
Mizeria, czyli pyszny dodatek do obiadu
Mizeria bardzo często gości na naszych stołach. Lubimy jej smak i to, że szybko możemy ją przyrządzić. Warto też pamiętać, że mizeria jest bardzo zdrowym elementem naszego jadłospisu. Jedzenie ogórków dostarcza nam witamin: C, A, E, K i B.
Oprócz tego mizeria jest pełna żelaza, magnezu, białka i bakterii probiotycznych. Polecam przepis na mizerię bez śmietany. Znalazłam go w gazecie i stał się kulinarnym hitem w moim domu. Śmietanę zastępuję innym produktem.
Królował w czasach PRL, dziś niewielu o nim pamięta. Ten przysmak bije na głowę klasyczne mieloneJak zrobić mizerię bez śmietany?
Składniki:
- 2 duże zielone ogórki
- 8 gałązek koperku
- 8 łyżek jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Możemy j też cienko pokroić. Posypujemy solą i odstawiamy. Myjemy i drobno kroimy koperek.
Wylewamy płyn z ogórków i przekładamy je do miski. Dodajemy koperek, jogurt naturalny i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Mizeria bez śmietany, czyli lekka i smaczna
Mizeria z dodatkiem jogurtu naturalnego jest dużo lżejsza niż mizeria ze śmietaną. To propozycja dla osób, które chcą trochę “odchudzić” dania, bo dbają o linię. Taka mizeria pasuje do mięsnych dań obiadowych. Będzie smakować też jako dodatek do kanapek.
Jogurt naturalny zawiera łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, żelazo, wapń i fosfor. Jest też świetnym probiotykiem, który dobrze działa na nasze jelita. Mizeria z jogurtem naturalnym to porcja nie tylko smaku, ale też zdrowia. Pisaliśmy o mizerii po szwedzku. Podawaliśmy też przepis na mizerię po warszawsku.
Źródło: przyslijprzepis.pl