Znalazłam w książce kucharskiej przepis na mizerię po szwedzku. Smakuje mi 100 razy bardziej niż zwykła
Mizeria była zawsze moją ulubioną surówką. Niedawno w jednej z książek kucharskich znalazłam ciekawy przepis na jej szwedzką wersję. Choć, nie mogłam w to uwierzyć w tej wersji smakowała mi jeszcze bardziej.
Mizeria bez śmietany? Z tym składnikiem smakuje równie wspaniale
Na początku byłam sceptycznie nastawiona do przepisu. Cebula dymka? Brak śmietany? Zdecydowałam się jednak wypróbować przepis i okazał się on strzałem w dziesiątkę. Surówka doskonale smakuje do ziemniaków i kotletów zarówno tych mięsnych, jak i wegańskich.
Jak najlepiej przechowywać wędlinę? Metoda babci Krysi sprawi, że nie stanie się ona obślizgłaJak zrobić mizerię po szwedzku? - lista składników
- 5 ogórków
- 2 cebule dymki
- 1 mała sałata
Sos:
- szklanka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżka cukru
Sposób przyrządzenia mizerii po szwedzku
Kroimy ogórki w plasterki, siekamy cebulę dymkę, a sałatę rwiemy na mniejsze części. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu, a następnie łączymy je wraz z warzywami, jeszcze raz mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Danie możemy doprawić do smaku solą i cukrem oraz udekorować świeżo posiekanym koperkiem. Smacznego!
Polecamy również inne przepisy na pyszne surówki m.in. kultowego colesława i mizerię po turecku.