Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Znalazłam w książce kucharskiej przepis na mizerię po szwedzku. Smakuje mi 100 razy bardziej niż zwykła
Monika Dec
Monika Dec 12.08.2023 21:45

Znalazłam w książce kucharskiej przepis na mizerię po szwedzku. Smakuje mi 100 razy bardziej niż zwykła

mizeria
Canva / pixelshot

Mizeria była zawsze moją ulubioną surówką. Niedawno w jednej z książek kucharskich znalazłam ciekawy przepis na jej szwedzką wersję. Choć, nie mogłam w to uwierzyć w tej wersji smakowała mi jeszcze bardziej.

Mizeria bez śmietany? Z tym składnikiem smakuje równie wspaniale

Na początku byłam sceptycznie nastawiona do przepisu. Cebula dymka? Brak śmietany? Zdecydowałam się jednak wypróbować przepis i okazał się on strzałem w dziesiątkę. Surówka doskonale smakuje do ziemniaków i kotletów zarówno tych mięsnych, jak i wegańskich.

ogórki gruntowe.jpg

Jak najlepiej przechowywać wędlinę? Metoda babci Krysi sprawi, że nie stanie się ona obślizgła

Jak zrobić mizerię po szwedzku? - lista składników

  • 5 ogórków
  • 2 cebule dymki
  • 1 mała sałata

Sos:

  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżka cukru

Sposób przyrządzenia mizerii po szwedzku

Kroimy ogórki w plasterki, siekamy cebulę dymkę, a sałatę rwiemy na mniejsze części. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu, a następnie łączymy je wraz z warzywami, jeszcze raz mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Danie możemy doprawić do smaku solą i cukrem oraz udekorować świeżo posiekanym koperkiem. Smacznego!

Polecamy również inne przepisy na pyszne surówki m.in. kultowego colesława i mizerię po turecku.

Tagi: Ogórki