Zniewalająca smakiem wątróbka bez smażenia
Zwolennicy wątróbki kochają ją za smak i pożywność. Czasami może przeszkadza im fakt, że smażenie wątróbki z cebulą wymaga sporego dodatku tłuszczu. Przez ten fakt danie staje się dość kaloryczne i ciężkie dla żołądka. I właśnie dla was przygotowaliśmy przepis na zniewalającą smakiem wątróbkę bez smażenia.
Wątróbka należy do jednych z najpopularniejszych podrobów. Choć niektórzy nie wezmą jej do ust, nie można jej odmówić wysokiej wartości odżywczej. Wątróbka jest bowiem najlepszym źródłem łatwoprzyswajalnego żelaza, dostarcza też witamin A i z grupy B, a także białka. Ze względu na wysoką zawartość witaminy A nie powinna być spożywana zbyt często.
Najpopularniejszym sposobem przygotowania wątróbki jest jej smażenie. Niestety ta technika kulinarna wymaga użycia tłuszczu. Pod jego wpływem bowiem potrawa szybciej jest gotowa do jedzenia, zyskuje też smak. Niestety nabiera także kalorii i staje się ciężkostrawna. Na szczęście wątróbkę da się też przygotować w inny sposób. Można ją ugotować, upiec lub udusić.
Zniewalająca smakiem wątróbka bez smażenia
Składniki:
60 dag wątróbki drobiowej
przyprawa maggi
2 cebule
2 szklanki gazowanej wody mineralnej
pieprz, sól
Przygotowanie wątróbki
Wątróbkę oczyść z błon, opłucz. Umieść na patelni, zalej szklanką gazowanej wody. Zagotuj ją, dodaj trochę maggi i pieprzu, duś na niedużym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka.
Cebulę obierz, pokój w piórka, umieść na drugiej patelni. Cebulę zalej drugą szklanką wody mineralnej, zagotuj, a potem duś, aż będzie miękka.
Kiedy wątróbka będzie miękka, dodaj do niej duszoną cebulę. Całość wymieszaj, a jeśli jest zbyt dużo płynu, odparuj go na sporym ogniu.
Wątróbkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z chlebem, pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami.
Jeśli szukasz innych pomysłów na wątróbkę, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz w nim np. recepturę na wątróbkę duszoną z jabłkiem. Dowiesz się też, jak przyrządzić wątróbkę, by nie była gorzka i twarda.
Źródło zdjęcia: canva/yuryRumovsky
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: jaskiniasmaku.blogspot