Smakosze.pl
wątróbka duszona

canva/ajafoto

Zniewalająca smakiem wątróbka bez smażenia

14 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Zwolennicy wątróbki kochają ją za smak i pożywność. Czasami może przeszkadza im fakt, że smażenie wątróbki z cebulą wymaga sporego dodatku tłuszczu. Przez ten fakt danie staje się dość kaloryczne i ciężkie dla żołądka. I właśnie dla was przygotowaliśmy przepis na zniewalającą smakiem wątróbkę bez smażenia.

Wątróbka należy do jednych z najpopularniejszych podrobów. Choć niektórzy nie wezmą jej do ust, nie można jej odmówić wysokiej wartości odżywczej. Wątróbka jest bowiem najlepszym źródłem łatwoprzyswajalnego żelaza, dostarcza też witamin A i z grupy B, a także białka. Ze względu na wysoką zawartość witaminy A nie powinna być spożywana zbyt często.

śledzie z cebulą

Co zrobić, gdy śledzie mają gorzki posmak?

CZYTAJ DALEJ

Najpopularniejszym sposobem przygotowania wątróbki jest jej smażenie. Niestety ta technika kulinarna wymaga użycia tłuszczu. Pod jego wpływem bowiem potrawa szybciej jest gotowa do jedzenia, zyskuje też smak. Niestety nabiera także kalorii i staje się ciężkostrawna. Na szczęście wątróbkę da się też przygotować w inny sposób. Można ją ugotować, upiec lub udusić.

Zniewalająca smakiem wątróbka bez smażenia

Składniki:

  • 60 dag wątróbki drobiowej

  • przyprawa maggi

  • 2 cebule

  • 2 szklanki gazowanej wody mineralnej

  • pieprz, sól

Przygotowanie wątróbki

Wątróbkę oczyść z błon, opłucz. Umieść na patelni, zalej szklanką gazowanej wody. Zagotuj ją, dodaj trochę maggi i pieprzu, duś na niedużym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka.

Cebulę obierz, pokój w piórka, umieść na drugiej patelni. Cebulę zalej drugą szklanką wody mineralnej, zagotuj, a potem duś, aż będzie miękka.

Kiedy wątróbka będzie miękka, dodaj do niej duszoną cebulę. Całość wymieszaj, a jeśli jest zbyt dużo płynu, odparuj go na sporym ogniu.

Wątróbkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z chlebem, pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami.

Jeśli szukasz innych pomysłów na wątróbkę, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz w nim np. recepturę na wątróbkę duszoną z jabłkiem. Dowiesz się też, jak przyrządzić wątróbkę, by nie była gorzka i twarda.

cebula

cebula

Źródło zdjęcia: canva/yuryRumovsky

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: jaskiniasmaku.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis na zdrowe i chrupiące chipsy z jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Wieprzowina po seczuańsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealnie soczysty befsztyk po angielsku - gratka dla mięsożerców

Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski patent Ewy Wachowicz na ciasto bez pieczenia na bazie herbatników

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędnie pyszna domowa kiełbasa ze słoika

Czytaj więcej >