W czerwcu i lipcu na każdym targu i warzywniaku kupimy fasolkę szparagową żółtą i zieloną. To czas, kiedy strączki są najsmaczniejsze i mają najwięcej witamin i minerałów. Która fasolka szparagowa jest lepsza? Żółta czy zielona?
Fasolka szparagowa dostępna jest w marketach przez cały rok, jednak mrożone strączki nie są już tak smaczne i tak zdrowe, jak świeże warzywa wygrzane w pełnym słońcu. Fasolkę szparagową powinniśmy jeść przez cały sezon.
Kiedy solić rosół? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza, masa Polaków nie ma pojęcia
CZYTAJ DALEJFasolkę szparagową zwykle podajemy jako dodatek do głównych dań. Dodajmy ją również do zupy jarzynowej, do warzywnego curry, potraw chińskich. Z fasolki szparagowej możemy również przygotować pyszne przetwory na zimę i cieszyć się jej smakiem przez cały rok.
Fasolka żółta jest bardziej delikatna, słodka, fasolka zielona natomiast ma bardziej wyraźny smak i jest twardsza, dlatego też powinniśmy gotować ją dłużej. Fasolki różnią się również minimalnie wartościami odżywczymi.
Która fasolka szparagowa jest lepsza?
Żółta odmiana fasolki szparagowej jest mniej wyrazista w smaku i delikatniejsza niż zielona. Zielona fasolka zawiera znacznie, bo aż kilka razy, więcej witaminy A i kwasu foliowego aniżeli jej żółta siostra, która z kolei jest bogatsza w potas i fosfor — powiedziała podczas rozmowy z portalem WP Kuchnia Maja Lewandowska, dietetyk z Naturhouse Gdańsk Morena.
Według ekspertów, zarówno żółta, jak i zielona fasolka szparagowa są bardzo zdrowe i zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Żółta fasolka zawiera więcej potasu, zielona natomiast więcej witaminy A i kwasu foliowego. W obu rodzajach fasolki szparagowej znajdziemy również błonnik, witaminę C, magnez, a także witaminy z grupy B.
Błonnik wpiera pracę układu pokarmowego, witamina C wzmacnia naszą odporność. Magnez i witaminy z grupy B są natomiast niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu. Zarówno fasolkę żółtą, jak i zieloną warto więc na stałe włączyć do naszej diety, szczególnie latem, kiedy mamy na nią sezon.
Jak ugotować fasolkę szparagową?
Z fasolki szparagowej odetnijmy końcówki. Jeśli w strączkach znajdują się grube przerosty, wytnijmy je. Fasolkę włóżmy do garnka, zalejmy wodą i dodajmy łyżeczkę soli i cukru.
Fasolka szparagowa żółta będzie gotowa po około 10 minutach gotowania, zielona po około 15- 20 minutach. Fasolkę możemy podać z masłem i bułką tartą, możemy również przygotować nietypową posypkę- tu poznasz przepis na fasolkę szparagową z łuskanymi nasionami konopi. Jest zdrowa i pyszna.
canva/Liubov Yashkir
Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:
Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Niezawodny przepis babci
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowym. Tani i pyszny obiad
Źródło: kuchnia.wp.pl, doradcasmaku.pl