Przepis na zupę meksykańską
Zupa meksykańska podczas gotowania wypełnia całe mieszkanie niesamowitym zapachem, które przywołuje każdego domownika do kuchni. Gdy podasz ją do stołu zaskoczysz się reakcją swoich ukochanych - szybko pochłoną swoje porcję i będą chcieli kolejną dokładkę.
Kuchnia meksykańska znana jest z ostrych smaków okraszonych bogatym aromatem korzennych przypraw. Dodatkowo obecność odrobiny sera sprawia, że nawet najbardziej wygłodniały smakosz naje się po maksymalnie dwóch miskach.
Zupa meksykańska o pysznym smaku
Kolejnym ogromnym atutem jest czas, w jakim można ją przygotować. Większość zup należy gotować przez wiele godzin, aby wyciągnąć z warzyw, przypraw i mięsa wszystkie potrzebne komponenty smakowe i odżywcze . Poniższe danie można jednak zrobić w mniej niż 60 minut.
W tej wersji zupy użyto jedynie odrobinę chili, jednak jeśli ktoś woli ostrzejsze i bardziej rozgrzewające jedzenie, z powodzeniem może dodać więcej ostrej papryczki. Świetnie pasują również wszelkie ostre sosy, takie jak tabasco czy sriracha.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy najprostszą recepturę na najłatwiejszy biszkopt. W tym tekście z kolei tłumaczymy jak przygotować wspaniały specyfik na lepszy i zdrowszy sen.
Przepis na zupę meksykańską
Składniki:
-
500 gramów mielonej wołowiny
-
4 łyżki oleju
-
1 cebula
-
3 ząbki czosnku
-
1 papryka czerwona
-
1 puszka pomidorów
-
3 łyżki koncentratu pomidorowego
-
1 litr bulionu
-
1 puszka fasoli
-
1 puszka kukurydzy
-
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
-
1 łyżeczka oregano
-
1 łyżeczka kminu
-
pół łyżeczki chili w proszku
-
2 łyżki cukru
-
sól
-
pieprz
-
natka pietruszki
-
mozzarella
Zacznij od pokrojenia cebuli i czosnku w drobną kostkę. Do garnka wlej olej, rozgrzej go i wrzuć nań cebula z czosnkiem. Podsmażaj je, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj do nich mięso i smaż, aż stanie się brązowe. Dodaj przyprawy (papryka słodka, oregano, kmin, chili oraz sól i pieprz do smaku).
Po 5 minutach dodaj do mięsa i reszty składników koncentrat pomidorowy ciągle smażąc. Po 3 minutach wlej pomidory i duś pod przykryciem. Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Dodaj ją do zawartości garnka.
Wlej bulion do garnka, dopraw cukrem i dokładnie wymieszaj. Wrzuć odsączone z zalewy kukurydzę oraz fasolę. Gotuj zupę przez 20 minut. Przed podaniem, posyp wierzch zupy w miskach startym serem oraz siekaną pietruszką. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarneprzeboje.pl