Smakosze.pl Przepisy Przepis na zupę meksykańską
alexandragl1, Getty Images

Przepis na zupę meksykańską

9 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zupa meksykańska podczas gotowania wypełnia całe mieszkanie niesamowitym zapachem, które przywołuje każdego domownika do kuchni. Gdy podasz ją do stołu zaskoczysz się reakcją swoich ukochanych - szybko pochłoną swoje porcję i będą chcieli kolejną dokładkę.

Kuchnia meksykańska znana jest z ostrych smaków okraszonych bogatym aromatem korzennych przypraw. Dodatkowo obecność odrobiny sera sprawia, że nawet najbardziej wygłodniały smakosz naje się po maksymalnie dwóch miskach.

Zupa meksykańska o pysznym smaku

Kolejnym ogromnym atutem jest czas, w jakim można ją przygotować. Większość zup należy gotować przez wiele godzin, aby wyciągnąć z warzyw, przypraw i mięsa wszystkie potrzebne komponenty smakowe i odżywcze . Poniższe danie można jednak zrobić w mniej niż 60 minut.

W tej wersji zupy użyto jedynie odrobinę chili, jednak jeśli ktoś woli ostrzejsze i bardziej rozgrzewające jedzenie, z powodzeniem może dodać więcej ostrej papryczki. Świetnie pasują również wszelkie ostre sosy, takie jak tabasco czy sriracha.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy najprostszą recepturę na najłatwiejszy biszkopt. W tym tekście z kolei tłumaczymy jak przygotować wspaniały specyfik na lepszy i zdrowszy sen.

Przepis na zupę meksykańską

Składniki:

  • 500 gramów mielonej wołowiny

  • 4 łyżki oleju

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 papryka czerwona

  • 1 puszka pomidorów

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 litr bulionu

  • 1 puszka fasoli

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka kminu

  • pół łyżeczki chili w proszku

  • 2 łyżki cukru

  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

  • mozzarella

Zacznij od pokrojenia cebuli i czosnku w drobną kostkę. Do garnka wlej olej, rozgrzej go i wrzuć nań cebula z czosnkiem. Podsmażaj je, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj do nich mięso i smaż, aż stanie się brązowe. Dodaj przyprawy (papryka słodka, oregano, kmin, chili oraz sól i pieprz do smaku).

Po 5 minutach dodaj do mięsa i reszty składników koncentrat pomidorowy ciągle smażąc. Po 3 minutach wlej pomidory i duś pod przykryciem. Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Dodaj ją do zawartości garnka.

Wlej bulion do garnka, dopraw cukrem i dokładnie wymieszaj. Wrzuć odsączone z zalewy kukurydzę oraz fasolę. Gotuj zupę przez 20 minut. Przed podaniem, posyp wierzch zupy w miskach startym serem oraz siekaną pietruszką. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy