Zupa szczawiowa z jajkiem
Canva.com - peredniankina

Zupa szczawiowa, niezawodny przepis na polski przysmak

Bardzo pyszna, tradycyjna zupa szczawiowa, którą można przyrządzić ze świeżego szczawiu lub tego ze słoika. Z dodatkiem jajka, stanowi jedną z bardziej docenianych zup polskich. Przekonaj się, jak niewiele potrzeba, aby z listków szczawiu, stworzyć przepyszną i pożywną zupę szczawiową!

Gdy myśli się o zupie szczawiowej, pierwsze, co przychodzi do głowy to lato! A szczególnie lato na wsi, gdzie szczaw rośnie dziko i można go zebrać w każdej chwili. Kwaśna zupa szczawiowa to zdecydowanie coś, co chciałoby się jeść i jeść. Niestety z racji tego, że szczaw rośnie latem, produkcja tej zupy jest ograniczona. Z pomocą przychodzą nam koncentraty szczawiu, które można użyć do przygotowania zupy, gdy sezon na świeży szczaw się skończył.

Składniki na zupę szczawiową

Zupę szczawiową możesz przyrządzić bez mięsa lub z mięsem.

Składniki na zupę szczawiową bez mięsa:

- 500 g szczawiu
- dwie marchewki
- jedna pietruszka
- nać pietruszki
- pół selera
- pół pora
- pół opakowania śmietany do zupy
- sól
- pieprz
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- tymianek
- 8 ziemniaków
- jajka (dla każdego do talerza)
- dwie kostki rosołowe

Przygotowanie zupy szczawiowej

Do garnka 4 litrowego, wlać około 2,5 l wody.
Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i część zetrzeć na tarce, a część włożyć w całości do garnka. Pora drobno pokroić i również dodać do gotującej się zupy.

Można również dodać pół opakowania mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zamieszać i przykryć.

Po 15 minutach, drobno pokrojony szczaw wrzucić do garnka, zamieszać. Dodać wszystkie przyprawy i gotować przez kolejne 15 minut.
Na koniec dodać śmietanę oraz dwie kostki rosołowe. Gotować dopóki ziemniaki nie zmiękną.

Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Obrać z łupki i włożyć przcięte na pół, każdemu domownikowi do talerza. Zalać to ugotowaną zupą, posypać natką pietruszki i zrobić kleksa z kwaśnej śmietany.

Czasami możemy dodać do gotowania też szklankę ryżu, który zagęści nam zupę. Dodajemy go na 20 minut przed końcem gotowania zupy szczawiowej.
Można podawać z pieczywem.

Zupa szczawiowa na mięsie

Składniki:

- 500 g surowych żeberek
- 2 marchewki
- pietruszka
- pół selera
- pół pora
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- 500 g szczawiu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 6 ziemniaków

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy umyte, surowe żeberka i zalewamy 2,5 l wody. Gotujemy.
Dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Mieszamy, przykrywamy, gotujemy na średnim ogniu.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy przez godzinę. Po 30 minutach dodajemy pokrojony szczaw. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę.
W tym przypadku również możemy podać do zupy ugotowane na twardo jajka.

Zupa szczawiowa z koncentratu

Jeśli porą zimową najdzie cię ochota na zupę szczawiową nie martw się. Zakup w pobliskim sklepie koncentrat szczawiowy i dodaj go do wyżej wymienionych przepisów w objętości 300g.
Twoja zupa szczawiowa na pewno będzie przepyszna!

Następny artykuł