Przepis na chrupiące placki ziemniaczane na grubych oczkach
Placki ziemniaczane przygotowujemy najczęściej z ziemniaków startych na małych oczkach, co daje gładką konsystencję. Można skorzystać jednak z największych oczek tarki, dzięki czemu gotowe danie jest bardziej chrupiące. Dodatkowo, dzięki zrezygnowaniu ze smażenia, potrawa staje się mniej kaloryczna i lżejsza dla żołądka.
Placki ziemniaczane są obiadową klasyką - można przygotować je tanio, szybko, a ich smak nie nudzi się nawet po latach. Warto jednak wprowadzać urozmaicenia do swojego jadłospisu, aby zwiększyć przyjemność z jedzenia.
Dlatego prezentujemy recepturę na placki wykonane nie ze startych na papkę ziemniaków, lecz rozdrobnionych na większe kawałki przy użyciu dużych oczek tarki. Uzyskuje się wtedy większą chrupkość i smaczną skórkę podczas pieczenia w piekarniku.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Przepis na bardzo chrupiące placki ziemniaczane
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy nietypowy sposób na pierogi po lubelsku, które w farszu zawierają świeże liście mięty. Ten tekst poświęcony został kiszonkom - czy można jeść je na pusty żołądek?.
Składniki:
1 kg kartofli
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść koperku
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
majeranek
200 ml jogurtu
Ziemniaki i cebulę umyj oraz obierz ze skórki. Obydwa warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach do większej miski. Masę wykładaj na sitko, które najlepiej umieścić nad zlewem. Z warzyw odciśnij nadmiar soku, dociskając je do dna sitka.
Do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku, połowę koperku drobno posiekanego, jajka, sól, pieprz, mąkę pszenną oraz majeranek. Wymieszaj całość bardzo dokładnie. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem do pieczenia i delikatnie go natłuść. Wykładaj na niego placki i piecz je przez 25 minut z jednej strony i 15 minut z drugiej. W miseczce wymieszaj jogurt, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, resztę koperku, sól oraz pieprz. W taki sposób zarówno sos, jak i placki są gotowe. Smacznego.
Źródło: Canva (LauriPatterson, Getty Images Signature)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepisyjoli.com