Gotujesz żurek? Koniecznie wypróbuj 2 tricki, korzystają z nich najlepsi kucharze
Żurek sprawia, że niejednemu Polakowi zaczyna szybciej bić serce. Zupa ta wgryzła się w naszą kulturę bardzo mocno, a niektórzy lubią ją do tego poziomu, że jedzą ją praktycznie każdego tygodnia. Poniżej prezentujemy triki, które znacznie ułatwią gotowanie.
Jeśli bowiem zabrakło ci domowego zakwasu, najgorszym możliwym rozwiązaniem jest kupienie gotowego ze sklepu. Dlatego jeden z trików pozwala uratować zupę nie niszcząc jej szlachetnego smaku i aromatu.
Żurek - te triki ułatwią ci gotowanie
Z tak kultową zupą mnóstwo ludzi ma problemy. Stres podczas gotowania może sprawić, że omsknie się ręka lub coś nie wyjdzie, a cały garnek ląduje wtedy w zlewie czy muszli klozetowej. Żeby czuć się pewniej, warto znać kilka przydatnych trików.
Jednym z nich jest doskonała metoda, aby kiełbasa biała nie pękała podczas gotowania. Wystarczy nakłóć ją widelcem przed gotowaniem, a ciśnienie będzie miało drogę ujścia i nie zniszczy otoczki wokół mięsa.
Co więcej, jeśli kiełbasa nie pęknie w wodzie, wywar nabierze znacznie intensywniejszego aromatu, którego nie traci się podczas pękania kiełbasy w wodzie. W taki sposób żurek staje się jeszcze smaczniejszy, a goście zachwyceni będą kunsztem twojego gotowania.
Wiele osób podczas gotowania żurku orientuje się, że nie mają przygotowanego zakwasu, który jak wiadomo, kisi się kilka dni - nie można więc wykombinować go w kilka chwil. Znamy jednak trick, który pozwala obejść tę drobną niedogodność.
Chcesz poznać kilka zastosowań folii aluminiowej, które znacznie usprawnią całą kulinarną zabawę? Zajrzyj do tego tekstu, w którym wyjawiamy, co można jeszcze z nią zrobić. W tym artykule zdradzamy co niecodziennego znaleziono w popularnych cukierkach w sreberku.
Zdarza się, że domowy zakwas zastępujemy sklepowymi gotowcami lub koncentratami. To duży błąd. W kryzysowej sytuacji żurek możemy zakwasić sokiem z kiszonych ogórków, kapusty kiszonej lub octem winnym - czytamy na portalu kuchnia.wp.pl
Wystarczą dwie-trzy łyżki wody po ogórkach, aby żurek nabrał charakterystycznego kwaśnego smaku. Dzięki dodaniu naturalnego soku unika się chemii, którą wypełniony jest kupny zakwas.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Na jakim oleju najlepiej smażyć ryby? Wiele osób jest w błędzie
Jadasz fasolkę po bretońsku? 1 trick sprawi, że będzie mieć idealną konsystencję
Źródło: kuchnia.wp.pl