Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Połóż na grillowanym mięsie kostkę lodu. Za ten trick ktoś powinien dostać medal
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.04.2024 20:05

Połóż na grillowanym mięsie kostkę lodu. Za ten trick ktoś powinien dostać medal

mięso
Fot. Canva/jonnyseck

Już za chwilę rozpalimy grille i położymy na nim rozmaite rodzaje mięsa Warto już dziś poznać trick z kostką lodu, którą kładziemy na grillowanym mięsie. Dzięki niej kąski z grilla zrobią wrażenie na każdym smakoszu. 

Smakołyki z grilla na majówkę

Planujesz grillowanie podczas majówki? Zatem poznaj genialny sposób, który odmieni przyrządzane przez ciebie potrawy. Dzięki temu trickowi grillowane burgery, karkówki i piersi z kurczaka, będą smakować jak nigdy przedtem. Zdarzało ci się, że mięso z rusztu było zbyt twarde?

Teraz tak już się nie stanie. Grillowane mięso będzie soczyste i pełne smaku. Jak uzyskać tak pyszny efekt? To bardzo proste. Musisz jednak użyć kostki lodu. Ten trick zmieni twoje podejście do grillowania. 

mięso
Fot. Canva/BreakingThe Walls
Rączka przeszedł samego siebie. Zrobił pierogi z farszem, o jakim nikt by nie pomyślał

Trick, za który ktoś powinien dostać medal

Jeśli lubisz burgery lub grubsze porcje mięsa, to ten trick jest właśnie dla Ciebie. Sprawdzi się on przy takich porcjach, które mogą się za bardzo przypiec z zewnątrz, ale w środku być nadal surowe. Dlatego przygotuj kostkę lodu i połóż ją na grillowanym mięsie.

Możesz użyć odrobiny masła lub posmarować mięso tłuszczem, który się z niego wytapia. Dzięki trickowi z kostką lodu mięso stanie się soczyste jak nigdy dotąd. Teraz już nigdy z grilla mięso nie wyjdzie suche i zbite. Skorzystaj z tego patentu, bo daje znakomity efekt. 

Inne sposoby na udane grillowanie

Warto pamiętać, by mięso czy warzywa, które grillujemy układać na środku rusztu. Zamknięcie pokrywy sprawi, że potrawa będzie równomiernie opieczona. Dzięki temu produktu się nie przypalą, a będą soczyste. Mięso można też umieszczać na wyższych poziomach rusztu.

Potrzebuje ono czasu, by się upiec. Steki powinniśmy wcześniej zamarynować. Jeśli zależy nam na efekcie kruchego mięso, to marynata powinna zawierać kwaśne substancje. Sprawdzi się tu ocet, sok owocowy lub warzywny. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pobudzający koktajl zamiast porannej kawy. Radziliśmy, jak przyrządzić ciasto bez pieczenia z 5 składników. 

mięso
Fot. Canva/Karina Urmantseva

Źródło: newsy.gotujmy.pl