Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na galaretkę z pozostałości po rosole. Nic się nie zmarnuje

Prosty przepis na galaretkę z pozostałości po rosole. Nic się nie zmarnuje

Prosty przepis na galaretkę z pozostałości po rosole
canva/karma_pema

Galaretka mięsna skusi niejednego amatora tradycyjnych smaków. Specjał z łatwością przygotujecie, wykorzystując mięso i warzywa, które pozostały po niedzielnym rosole. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Już nigdy nie wyrzucicie użytych do przyrządzenia zupy składników.

Galaretka mięsna jest kolejnym — po pysznym pasztecie z warzyw i mięsnej paście kanapkowejpomysłem na smaczne i proste danie, które pozwoli wykorzystać pozostałości po tradycyjnej zupie. Zadbajcie o dodatki, a smak was zachwyci. Będziecie zaskoczeni jak niewiele trzeba, by resztki nabrały smaku.

Przepis na pyszną galaretkę mięsną z pozostałości po rosole

Składniki:

  • mięso z rosołu

  • 1 litr rosołu

  • 3 łyżki żelatyny wieprzowej

  • 3 jajka

  • 1 marchewka z rosołu

  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej

  • 2 łyżki groszku konserwowego

  • natka pietruszki

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDNGODQsMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, a następnie studzimy je, obieramy i kroimy w ćwiartki. Przestudzone mięso oddzielamy od kości. Rosół podgrzewamy. Gdy będzie gorący, rozpuszczamy w nim żelatynę.

Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem, jeśli to konieczne. Studzimy płyn w chłodnej wodzie. W miseczkach umieszczamy po 2-3 łyżki płynnej galaretki.

Wstawiamy je do lodówki, a po kwadransie wyjmujemy, by dodać jajko, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz trochę groszku, kukurydzy i natki pietruszki. Na koniec układamy mięso.

Składniki ostrożnie zalewamy galaretką i ponownie umieszczamy w lodówce. Tym razem pozostawiamy specjał w chłodzie, aż do całkowitego stężenia. Podajemy z chlebem. Smacznego.

Galaretka z resztek po rosole jest pyszna
Galaretka z resztek po rosole jest pyszna

Źródło zdjęcia: canva/stockphotostudio Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis