Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia. Zachwycają lekkością i aksamitnym smakiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.09.2022 18:52

Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia. Zachwycają lekkością i aksamitnym smakiem

Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia. Zachwycają lekkością i aksamitnym smakiem
canva/NoirChocolate

Zapraszamy na puszyste racuchy, które są o wiele prostsze w przygotowaniu od tradycyjnych, robionych na zaczynie. Nasze racuchy nie zawierają też proszku do pieczenia i będą gotowe w zaledwie kilka chwil. Ich delikatność jest zasługą dodanej piany z białek, a aksamitny smak zawdzięczają śmietanie.

Każda babcia ciasto na racuchy robiła z dodatkiem drożdży lub proszku do pieczenia. Puszyste racuchy możemy przygotować jednak też z dodatkiem piany z białek. My pokusiliśmy się też o zamianę mleka na śmietanę, dzięki czemu racuchy zyskały aksamitny smak.

Ubite na pianę białka momentalnie spulchniają całe ciasto na racuchy. Do białek dodaj szczyptę soli, piana ubije się szybciej. Śmietana 22% to śmietana gęsta, kremowa, która do racuchów sprawdzi się doskonale. Produkt możemy wykorzystać również do zup i sosów.

Racuchy możemy przygotować z owocami sezonowymi, dżemem, konfiturą, śmietaną, jogurtem. Latem najczęściej sięgamy po świeże truskawki, maliny i czereśnie. Jesienią i zimą natomiast postawmy na konfitury ze śliwek, gruszek, pigwy, a także prażone jabłka z dodatkiem cynamonu i cukrem waniliowym.

Puszyste racuchy z pianą z białek i śmietaną

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 250 ml śmietany 22%

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do podania

Jak zrobić racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia?

Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem, następnie dodaj śmietanę i miksuj przez chwilę. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, wymieszaj i odstaw, żeby ciasto chwilę odpoczęło.

Z białek i soli ubij sztywną pianę, przełóż ją do wcześniej przygotowanej masy i wymieszaj delikatnie łyżką. Racuchy smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie przełóż je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu, oprósz cukrem pudrem.

Racuchy podaj z ulubionymi dodatkami. Jesienią polecam prażone jabłka z cynamonem i domową konfiturę śliwkową z imbirem.

Racuchy
canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: "Doskonała kuchnia polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego", wyd. publicat