Placki ziemniaczane jeszcze nigdy nie były tak pożywne. Wystarczy popularny dodatek
![Placki ziemniaczane jeszcze nigdy nie były tak pożywne](https://images.iberion.media/images/1920/6i_R0cqwvna_Oq_ISL_9wa_CI_2_R_Placki_ziemniaczane_jeszcze_nigdy_nie_byly_tak_pozywne_a1d1b69a9d.jpg)
Placki ziemniaczane mają spore grono wielbicieli. Proste danie nabierze jeszcze więcej smaku, gdy do masy dodamy nieco twarogu. Nabiał sprawi, że placki staną się bardziej sycące, a przyrządzenie ich w piekarniku doda rarytasowi lekkości. Koniecznie spróbujcie, bo jesteśmy przekonani, że pokochacie je od pierwszego kęsa.
Znudziły wam się klasyczne placki ziemniaczane? Dodajcie do tartych warzyw trochę twarogu, a uzyskacie smaczny posiłek, który nasyci was na długo. Przygotowanie jest bardzo proste — nawet dziecko sobie poradzi. Spróbujecie?
Przepis na znakomite placki ziemniaczane z twarogiem
Składniki:
1 kg ziemniaków
250 g chudego twarogu
2 ząbki czosnku
3 jajka
ok. 40 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ziół prowansalskich
natka pietruszki wedle uznania
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić placki ziemniaczane z twarogiem?
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce wprost do miski. Osączamy je z większości soku, dodajemy zebraną na dnie skrobię oraz mąkę ziemniaczaną, zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jaja.
Masę mieszamy z rozdrobnionym twarogiem. Możemy go przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub jeśli chcemy wyczuwać kawałki twarogu, jedynie go pokruszyć. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i wrzucamy natkę pietruszki.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze formujemy niezbyt duże placki ziemniaczane. Pieczemy je pół godziny, obracając w połowie czasu przyrządzania, by równo się zrumieniły. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z sosem grzybowym.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na znakomite placki. Szczególnie polecamy jesienny rarytas z dynią. Być może spodobają wam się także fuczki, czyli przysmak z kiszoną kapustą.
![Placki ziemniaczane z twarogiem są znakomite](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/3qALq5gFUvvuUHU4SfTV6x/58656a80bfcddfb69e1f2dcacff7667a/Placki_ziemniaczane_z_twarogiem_s___znakomite.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o makaronie. Teraz rosół podaje się z cudownym, włoskim przysmakiem
Fit wersja jesiennego sernika zachwyci każdego. Jedz bez wyrzutów sumienia
Babcia pokazała, jak można przechowywać mięso i cieszyć się jego smakiem. Co za patent
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![zalewanie cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_f893d1a340.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![Bałtyk](https://images.iberion.media/images/origin/Baltyk_c21fdd6251.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![folia aluminiowa w garnku](https://images.iberion.media/images/origin/sztuczka_kuchenna_59d2eeba38.jpg)
![Mateusz Morawiecki / Igrzyska Olimpijskie](https://images.iberion.media/images/origin/Mateusz_Morawiecki_Igrzyska_Olimpijskie_b19f0c5636.jpg)
![Kobieta je marchewkę](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_je_marchewke_07c2211d37.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Dariusz Standerski](https://images.iberion.media/images/origin/Dariusz_Standerski_fot_Wojciech_Olkusnik_East_News_DALL_E_20f06e8c89.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Rafał Brzoska: CEO InPost](https://images.iberion.media/images/origin/brzoska_armia_2314791951.jpg)
![seniorzy pieniądze](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_27_T092018_666_11d3bd2ade.png)
![Czy w czasie L4 można zmienić miejsce pobytu?](https://images.iberion.media/images/origin/1_9b72bfef26.jpg)
![Igrzyska Olimpijskie gość](https://images.iberion.media/images/origin/Igrzyska_Olimpijskie_gosc_d4176faf22.jpg)