Smakosze.pl
Placki ziemniaczane jeszcze nigdy nie były tak pożywne

canva/Rome2015

Placki ziemniaczane jeszcze nigdy nie były tak pożywne. Wystarczy popularny dodatek

29 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Placki ziemniaczane mają spore grono wielbicieli. Proste danie nabierze jeszcze więcej smaku, gdy do masy dodamy nieco twarogu. Nabiał sprawi, że placki staną się bardziej sycące, a przyrządzenie ich w piekarniku doda rarytasowi lekkości. Koniecznie spróbujcie, bo jesteśmy przekonani, że pokochacie je od pierwszego kęsa.

Znudziły wam się klasyczne placki ziemniaczane? Dodajcie do tartych warzyw trochę twarogu, a uzyskacie smaczny posiłek, który nasyci was na długo. Przygotowanie jest bardzo proste — nawet dziecko sobie poradzi. Spróbujecie?

Leczo z cukinią i kiełbasą - prosty przepis

Leczo z cukinią i kiełbasą. Wersja, która bije na głowę wszystkie inne

CZYTAJ DALEJ

Przepis na znakomite placki ziemniaczane z twarogiem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 250 g chudego twarogu

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 jajka

  • ok. 40 g mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • natka pietruszki wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić placki ziemniaczane z twarogiem?

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce wprost do miski. Osączamy je z większości soku, dodajemy zebraną na dnie skrobię oraz mąkę ziemniaczaną, zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jaja.

Masę mieszamy z rozdrobnionym twarogiem. Możemy go przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub jeśli chcemy wyczuwać kawałki twarogu, jedynie go pokruszyć. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i wrzucamy natkę pietruszki.

Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze formujemy niezbyt duże placki ziemniaczane. Pieczemy je pół godziny, obracając w połowie czasu przyrządzania, by równo się zrumieniły. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z sosem grzybowym.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na znakomite placki. Szczególnie polecamy jesienny rarytas z dynią. Być może spodobają wam się także fuczki, czyli przysmak z kiszoną kapustą.

Placki ziemniaczane z twarogiem są znakomite

canva/gabrielasauciuc

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >