Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wrzuć to mięso do garnka z golonką i zagotuj. Strzelczyk pokazał przepis na najlepszy przysmak sprzed lat
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 18.10.2023 18:33

Wrzuć to mięso do garnka z golonką i zagotuj. Strzelczyk pokazał przepis na najlepszy przysmak sprzed lat

golonka
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Przepis na tak przyrządzoną golonkę był popularny wiele lat temu. Kucharz Tomasz Strzelczyk teraz wraca do lubianej kiedyś potrawy. Jakie mięso dodaje do golonki? Wybór Strzelczyka może dziwić, ale jest bardzo smaczny. Polecamy przepis znanego kucharza na przyrządzenie golonki.

Zrób golonkę jak Tomasz Strzelczyk

Czy są tu smakosze golonki? To mięso zwykle jada się na specjalne okazje. Jest ono dość tłuste i kaloryczne, jednak warto pamiętać, że ma w sobie też sporo dobra. Zawiera dużo pełnowartościowego białka i dostarcza nam kolagenu i elastyny. Golonka pełna jest też witamin z grupy B i łatwo przyswajalne żelazo. 

Jedzenie golonki poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Zapewnia im blask i nawilżenie. Golonkę często przyrządza się w piwie. Jednak kucharz Tomasz Strzelczyk do golonki dodaje ozorki. Robi golonkę z ozorkami na zimno.

golonka
YouTube/@ODDASZFARTUCHA
Weź jajka kurze i zalej je colą. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

Jak zrobić golonkę z ozorkami na zimno od Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 1 golonka
  • 2 ozorki
  • 2 ½ litra wody
  • 2 łyżki soli
  • ½ łyżki cukru
  • 1 główka czosnku
  • ½ łyżki pieprzu w ziarnach
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 1 łyżka majeranku

Mięso, czyli golonkę i ozorki wkładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Dodajemy główkę czosnku przekrojoną na pół, solimy mięso i dosypujemy cukier. Wszystko zalewamy wodą, by zawartość była przykryta.

Gotujemy około 3 godzin. Gdy golonka i ozorki będą miękkie, to wyjmujemy je z garnka. Z ozorków zdejmujemy białą skórkę. Golonkę kroimy na pół, a mięso oddzielamy od kości. Mięso rozdrabniamy i kroimy ozorki w kostkę.

Golonka z ozorkami na zimno, czyli przysmak sprzed lat

Do pokrojonych mięs dodajemy majeranek. Keksówkę wykładamy folią spożywczą, najpierw kładziemy skórę. Teraz kładziemy mięso i wlewamy trochę wywaru. Dalej kładziemy mięso. Mięso delikatnie uciskamy i zlewamy łyżką wywaru.

 Na końcu formę przykrywamy folią i wstawiamy na całą noc do lodówki. Golonkę z ozorkami na zimno możemy jeść z pieczywem i ogórkiem kiszonym. Pasuje tu też chrzan, który podkręci smak tego dania. Pisaliśmy o golonce pieczonej w kiszonej kapuście. Radziliśmy, jak zrobić golonkę po bawarsku. 

golonka
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA