Smakosze.pl
Placki ziemniaczane wyjdą kompletnie do niczego?

canva/SilviaJansen

3 najgorsze błędy podczas przyrządzania placków ziemniaczanych

18 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Poznajcie trzy najgorsze błędy podczas przyrządzania placków ziemniaczanych. Za ich sprawą placki wyjdą gumowate i niesmaczne. Nie przesadzajcie więc z dodatkiem mąki, przestrzegajcie też dwóch pozostałych zasad. Chrupiące placki możecie zaserwować na obiad na przykład z sosem mięsnym lub w lżejszej wersji — ze śmietaną.

Placki ziemniaczane to bardzo prosta potrawa, do przyrządzenia, której wystarczy kilka popularnych składników. Z tego powodu często przychodzą nam z pomocą, jako awaryjne, szybkie danie obiadowe.

fasolka żółta i zielona

Która fasolka szparagowa jest lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista

CZYTAJ DALEJ

Jednak nawet jeśli robimy placki z powodu braku lepszego pomysłu na posiłek, muszą one smakować, tak jak powinny. Tylko miękkie, delikatne wnętrze i chrupiąca skórka zadowolą jedzących. Gumowate i twarde placki nie zachwycą nikogo. Jak więc zrobić idealne placki ziemniaczane?

3 najczęstsze błędy przy robieniu placków ziemniaczanych

Błąd 1

Dobre placki ziemniaczane, to przede wszystkim odpowiednie ziemniaki. Powinny zawierać sporo skrobi, bo to właśnie ten składnik zapewnia im chrupkość. Zbyt wodniste ziemniaki zaowocują gumowatymi plackami.

Na placki ziemniaczane najlepsze będą ziemniaki odmian np. Bryza, Gustaw, Gracja, Ibis i Tajfun. Mają one nie tylko dużo skrobi, ale też jasny miąższ. Możecie też sięgnąć po uniwersalne odmiany ziemniaków, takie jak: Irys, Irga, Sante czy Orlik.

Jeśli zaś macie pod ręką tylko ziemniaki odmian Denar, Ditta czy Vineta, odpuście sobie robienie placków ziemniaczanych. Ziemniaki te zawierają dużo wody, a mało skrobi. Nie da się więc zrobić z nich smacznych placków.

Błąd 2

Do startych ziemniaków nie dodawajcie też zbyt dużo mąki pszennej. Odbiera ona plackom chrupkość, sprawia, że stają się twarde i zbite. A tak naprawdę, jeśli wybierzecie ziemniaki z dużą zawartością skrobi, dodatek mąki można będzie ograniczyć do dosłownie kilku łyżek.

Błąd 3

Smażąc placki ziemniaczane, nie nakładajcie na patelnię zbyt grubej warstwy ciasta. Im będzie ona grubsza, tym dłużej będzie trwał proce smażenia placków, a i tak nie będą one idealnie chrupiące.

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Składniki:

  • 50 dag mączystych ziemniaków

  • pół cebuli

  • 1 jajko

  • 1-2 łyżki mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o drobnych lub średniej wielkości oczkach. Na małych oczkach zetrzyj też cebulę.

Do startych warzyw dodaj jajko, mąkę, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj ciasto. Na patelni z olejem smaż niezbyt grube placki.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na czosnkowe placki ziemniaczane, a także na placki z cukinii.

tarcie ziemniaków

tarcie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/JackF

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >