3 pomysły na grilla od Tomasza Strzelczyka. W sam raz na długi weekend
Tomasz Strzelczyk zdradził swoje ulubione przepisy na grilla. Smakowita karkówka, bagietka z mięsem mielonym i sałatka ze świeżych, sezonowych warzyw będą idealne na weekendowe spotkanie ze znajomymi. Przygotowanie dań wcale nie jest trudne, a ich smak z pewnością zachwyci gości. Spróbujecie?
Tomasz Strzelczyk na grillowaniu zna się jak mało kto. Jego smakowita propozycja złożona z 3 smacznych rarytasów — grillowanej karków, bagietek z mięsem mielonym i sałatki warzywnej z aromatycznym sosem — spodoba się wielu amatorom letnich spotkań.
Grillowa uczta według Tomasza Strzelczyka
Składniki na grillową ucztę Tomasza Strzelczyka:
1 kg karkówki
1 kg mięsa mielonego wołowego
3 półbagietki
4 średnie cebule
2 niezbyt duże czerwone cebule
1 średnia czerwona papryka
2 małe papryczki chili
3 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pół łyżki cukru
2 łyżki czerwonej słodkiej papryki
600 g ugotowanych ziemniaków
150 g sera startego na tarce
solidna garść szczawiu
1 ogórek szklarniowy
po 1 pęczku szczypiorku, koperku oraz natki pietruszki
3 łyżki majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany 18 procent
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżka musztardy gruboziarnistej
1 łyżka pieprzu cytrynowego
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy
Przygotowanie karkówki z grilla według Tomasza Strzelczyka:
Karkówkę oczyszczamy i kroimy w grube plastry. Cebulę obieramy. Kroimy ją w półplasterki i przenosimy do miski. Solimy, a następnie wsypujemy cukier i ugniatamy, by warzywo puściło sok.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę słodkiej papryki, pieprz cytrynowy oraz identyczną ilość pieprzu czarnego. W marynacie umieszczamy mięso i pozostawiamy na co najmniej godzinę. Grillujemy po usunięciu marynaty.
Przygotowanie bagietek z mięsem mielonym według Tomasza Strzelczyka:
Mieloną wołowinę wkładamy do miski. Dodajemy do niej pokrojona w drobną kostkę paprykę, posiekaną natkę pietruszki, rozdrobnione chili oraz jedną, posiekaną czerwoną cebulę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i łyżką czerwonej papryki w proszku. Masę wyrabiamy dłońmi.
Półbagietki przecinamy wzdłuż. Wydrążamy je. W powstałe miejsce wsypujemy tarty ser, a na wierzchu układamy mięso mielone z dodatkami. Tak przygotowane bułki smarujemy po wierzchu olejem, a następnie umieszczamy je w siatkach do grillowania ryb. Pieczemy, aż mięso przestanie być surowe. Zaczynamy od ułożenia mięsem do dołu.
Przygotowanie sałatki z ziemniakami według Tomasza Strzelczyka:
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy. Kroimy je w większą kostkę. Czerwoną cebulę także pozbawiamy obierki i rozdrabniamy — tym razem w piórka. Ogórki płuczemy i rozcinamy.
Usuwamy pestki, a następnie kroimy w większe kawałki. Szczypiorek, koperek oraz szczaw siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy z sosem przygotowanym według poniższej instrukcji.
Przygotowanie sosu sałatkowego według Tomasza Strzelczyka:
Śmietanę umieszczamy w misce. Dodajemy majonez, musztardę, miód, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy z warzywami. W razie potrzeby dodajemy więcej przypraw.
Do smakołyków Tomasza Strzelczyka warto podać inne rarytasy. Polecamy pyszne grillowane szparagi i boczniaki oraz sezonową, niezwykle orzeźwiającą lemoniadę z rabarbaru. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na kefirze. Pamiętaj o 1 kluczowym szczególe
Kremowa jajecznica po francusku. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA