Smakosze.pl
3 pomysły na grilla od Tomasza Strzelczyka

Screeny z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

3 pomysły na grilla od Tomasza Strzelczyka. W sam raz na długi weekend

16 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Tomasz Strzelczyk zdradził swoje ulubione przepisy na grilla. Smakowita karkówka, bagietka z mięsem mielonym i sałatka ze świeżych, sezonowych warzyw będą idealne na weekendowe spotkanie ze znajomymi. Przygotowanie dań wcale nie jest trudne, a ich smak z pewnością zachwyci gości. Spróbujecie?

Tomasz Strzelczyk na grillowaniu zna się jak mało kto. Jego smakowita propozycja złożona z 3 smacznych rarytasów — grillowanej karków, bagietek z mięsem mielonym i sałatki warzywnej z aromatycznym sosem — spodoba się wielu amatorom letnich spotkań.

Surówka z marchewki i jabłka jak z restauracji

Surówka z marchewki i jabłka jak z restauracji. Najlepszy dodatek obiadowy

CZYTAJ DALEJ

Grillowa uczta według Tomasza Strzelczyka

Składniki na grillową ucztę Tomasza Strzelczyka:

  • 1 kg karkówki

  • 1 kg mięsa mielonego wołowego

  • 3 półbagietki

  • 4 średnie cebule

  • 2 niezbyt duże czerwone cebule

  • 1 średnia czerwona papryka

  • 2 małe papryczki chili

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • pół łyżki cukru

  • 2 łyżki czerwonej słodkiej papryki

  • 600 g ugotowanych ziemniaków

  • 150 g sera startego na tarce

  • solidna garść szczawiu

  • 1 ogórek szklarniowy

  • po 1 pęczku szczypiorku, koperku oraz natki pietruszki

  • 3 łyżki majonezu

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 procent

  • 1 łyżeczka płynnego miodu

  • 1 łyżka musztardy gruboziarnistej

  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy

Przygotowanie karkówki z grilla według Tomasza Strzelczyka:

Karkówkę oczyszczamy i kroimy w grube plastry. Cebulę obieramy. Kroimy ją w półplasterki i przenosimy do miski. Solimy, a następnie wsypujemy cukier i ugniatamy, by warzywo puściło sok.

Dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę słodkiej papryki, pieprz cytrynowy oraz identyczną ilość pieprzu czarnego. W marynacie umieszczamy mięso i pozostawiamy na co najmniej godzinę. Grillujemy po usunięciu marynaty.

Przygotowanie bagietek z mięsem mielonym według Tomasza Strzelczyka:

Mieloną wołowinę wkładamy do miski. Dodajemy do niej pokrojona w drobną kostkę paprykę, posiekaną natkę pietruszki, rozdrobnione chili oraz jedną, posiekaną czerwoną cebulę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i łyżką czerwonej papryki w proszku. Masę wyrabiamy dłońmi.

Półbagietki przecinamy wzdłuż. Wydrążamy je. W powstałe miejsce wsypujemy tarty ser, a na wierzchu układamy mięso mielone z dodatkami. Tak przygotowane bułki smarujemy po wierzchu olejem, a następnie umieszczamy je w siatkach do grillowania ryb. Pieczemy, aż mięso przestanie być surowe. Zaczynamy od ułożenia mięsem do dołu.

Przygotowanie sałatki z ziemniakami według Tomasza Strzelczyka:

Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy. Kroimy je w większą kostkę. Czerwoną cebulę także pozbawiamy obierki i rozdrabniamy — tym razem w piórka. Ogórki płuczemy i rozcinamy.

Usuwamy pestki, a następnie kroimy w większe kawałki. Szczypiorek, koperek oraz szczaw siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy z sosem przygotowanym według poniższej instrukcji.

Przygotowanie sosu sałatkowego według Tomasza Strzelczyka:

Śmietanę umieszczamy w misce. Dodajemy majonez, musztardę, miód, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy z warzywami. W razie potrzeby dodajemy więcej przypraw.

Do smakołyków Tomasza Strzelczyka warto podać inne rarytasy. Polecamy pyszne grillowane szparagi i boczniaki oraz sezonową, niezwykle orzeźwiającą lemoniadę z rabarbaru. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >
jajko na miękko

Porady

Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni

Czytaj więcej >

Porady

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

Czytaj więcej >
Jak najlepiej przechowywać ser żółty?

Porady

Jak najlepiej przechowywać ser żółty? Garść skutecznych porad

Czytaj więcej >
tatar

Porady

Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt

Czytaj więcej >