8 lipca - Światowy Dzień Kebaba. Najprostszy przepis na ulubiony fast food Polaków
8 lipca przypada Światowy Dzień Kebaba. W związku z tym podajemy wam najprostszy przepis na ulubiony fast food Polaków. Bez trudu zrobicie go domowym sposobem, a będzie miał tę przewagę nad zamówionym, że włożycie do niego tylko te składniki, które lubicie.
Kiedyś lubiliśmy zapiekanki i hot-dogi. Potem zostały one zdetronizowane przez inne fast-food'y, a więc kebab i pizzę. 8 lipca obchodzony jest Światowy Dzień Kebaba. To dobra okazja do tego, by spróbować własnoręcznie przygotować kebaba domowym sposobem.
Jak zrobić kebaba w domowym zaciszu? To niezwykle proste. Trzeba tylko zaopatrzyć się w gotowe placki tortilli, filet z kurczaka, trochę warzyw i sos. W kilkanaście minut wyczarujecie z nich szybki obiad.
Jak zrobić domowego kebaba?
Składniki na 2 porcje:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
przyprawa do kebaba
sól, pieprz
olej do smażenia
2 liście sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
1 mała cebula
1 duży pomidor
1/2 ogórka sałatkowego
2 placki tortilli
na sos:
2 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki keczupu
2 ząbki czosnku
Przygotowanie najprostszego kebaba
Mięso z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w paski. Oprósz je przyprawą do kebaba, solą i pieprzem. Obsmaż na patelni z olejem.
Liście sałaty porwij lub pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Pomidor i ogórek umyj, pokrój w plastry. Warzywa wymieszaj.
Z podanych składników przygotuj sos do kebaba. Placki tortilli podgrzej na suchej patelni lub w piekarniku.
Na każdym placku tortilli połóż połowę mieszanki warzyw i usmażonego mięsa. Polej je sosem, zwiń w rulon.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kanapkę drwala, a także na kurczaka, jak z KFC.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker