Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ani koperkowy, ani pomidorowy. Pulpety zapiecz w tym sosie, wyjdzie 100 razy lepsze cudo
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 19.12.2024 06:00

Ani koperkowy, ani pomidorowy. Pulpety zapiecz w tym sosie, wyjdzie 100 razy lepsze cudo

pulpety
Fot. Canva/slovegrove

Jeżeli zamierzasz ugotować na obiad niezwykle smaczne danie, koniecznie wypróbuj ten przepis. Przygotowane według niego pulpety z piekarnika zachwycą całą rodzinę. Zasmakują wszystkim tak bardzo, że poproszą o dokładkę, ale też o to, abyś przygotowywała je znacznie częściej. Wykonanie jest bardzo łatwe, a w dodatku niezbyt czasochłonne. Zrób i o ich smaku przekonaj się sama. 

Najlepsze pulpety na obiad

Przygotowując obiad dla rodziny, należy uwzględnić upodobania wszystkich domowników, a to nie należy do rzeczy najłatwiejszych. Wie o tym każda gospodyni, która codziennie stara przygotować się urozmaicone i smaczne posiłki. Na szczęście istnieją sprawdzone przepisy, z których mozna przygotować wyborne dania dla calej rodziny. 

Jednym z nich jest ten, który poznasz w dalszej części tekstu, a zrobisz z nim pulpety w sosie beszamelowym. Wyróżnia je nie tylko smak, ale też sposób przygotowania. Są to pulpety z piekarnika, a nie jak zazwyczaj z patelni. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je zrobić. 

pul.jpg
Fot. Canva/Mariha-kitchen
Biedronka oszalała, znowu to zrobili. 1+1 gratis, ludzie ruszyli z kopyta na zakupy

Z czego zrobić pulpety na obiad?

Zanim poznasz przepis, musisz dowiedzieć się, z czego przygotować pulpety z piekarnika. Głównym składnikiem jest przede wszystkim mięso. W tym wypadku będzie to mielona wieprzowina. Oprócz niej niezbędne są także przyprawy i kilka dodatków, dzięki którym danie wyjdzie idealne. Nie zapomnij także o produktach na sos beszamelowy. Wszystkie składniki znajdziesz, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 20 g masła
  • 120 g żółtego sera w kostce
  • 200 g pieczarek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na pulpety z piekarnika w sosie beszamelowym

Przygotowanie pulpetów rozpocznij od obrania i pokrojenia w drobną kostkę cebuli. Następnie zeszklij ją na odrobinie rozgrzanego oleju. Do miski przełóż mięso, wbij jajko oraz wsyp bułkę tartą. Na koniec dodaj przestudzona cebulę oraz pieprze, sól. Składniki wymieszaj na jednolitą masę. 

Uformuj z niej niewielkie pulpety. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięsne kulki. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego. Pieczarki obierz, pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na patelni. 

W małym garnku rozpuść masło. Wsyp masło i podsmaż ją przez chwilę, ale nie przypalaj. Powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby nie dopuścić do powstania grudek. Kiedy składniki zgęstnieją, przypraw sos pieprzem, solą i zdejmij z ognia.

Dodaj do niego pieczarki oraz 80 gramów, startego na dużych oczkach tarki, sera. Wymieszaj, a następnie powstałym sosem zalej pulpeciki. Wierzch obsyp pozostałym serem i zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Pulpety z piekarnika podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami, a będą smakowały wyśmienicie.

Sprawdź także przepis na sos Strzelczyka oraz dowiedz się, jaką funkcję w kasach samoobsługowych wprowadziła Biedronka

pulpety w sosie.jpg
Fot. Canva/LauriPatterson