Anna Lewandowska namawia do zmiany kulinarnych przyzwyczajeń
Anna Lewandowska nie od dziś propaguje zdrowe odżywianie. Polacy mają tendencję do jadania potraw tłustych, ciężko strawnych i bardzo kalorycznych. Niestety, takie zachowanie prowadzić może do rozwijania się wielu poważnych chorób i uszczerbku na zdrowiu.
Głównym efektem takiego żywienia jest otyłość oraz cukrzyca. Obie choroby dewastują ludzki organizm, a w ekstremalnych przypadkach mogą prowadzić nawet do śmierci. Dlatego Lewandowska tak intensywnie walczy o choćby wzięcie udziału w 3-dniowym wyzwaniu.
Anna Lewandowska przekonuje do ograniczenia produktów mięsnych
Lewandowska jest znaną trenerką personalną, sportsmanką, dietetyczką i influencerką. Jej wiedza z zakresu zdrowego odżywiania i dbanie o swoje ciało jest ogromna, dlatego warto posłuchać jej, co ma do powiedzenia. Tym razem głównym tematem jest mięso.
Wysoko przetworzone mięso, jak wiele innych produktów spożywczych z tej kategorii, jest jednym z najgorszych możliwych żywieniowych wyborów. Zawiera mnóstwo chemii, soli i tłuszczu, przez co nie jest ono obojętne wobec zdrowia i jakości życia człowieka.
Jak czytamy w poście Anny Lewandowskiej na Instagramie, WHO już 2002 roku ostrzega przed konsekwencjami nadmiernego spożywania mięsa. Nieumiarkowanie może skończyć się chorobami serca oraz otyłością.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym pokazujemy sposób na wykorzystanie drugiej strony na tłuczku do mięsa. W tym tekście z kolei zdradzamy genialny przepis na parzybrodę - pyszną zupę z kapusty i boczku.
Na czym polega wyzwanie?
Tak naprawdę zadanie jest bardzo proste. Lewandowska proponuje, aby każdy spróbował nie jeść mięsa przez 3 dni w tygodniu. Nie można oczywiście w tym czasie podjadać żadnych kiełbasek, szynek, parówek czy pieczeni - warto być szczerym z samym sobą, aby móc zobaczyć korzyści, jakie z tego płyną.
Źródło: instagram/@annalewandowskahpba
Mięso jest głównym źródłem białka w naszej diecie, dlatego jego brak należy zastąpić roślinnymi opcjami. Świetnie sprawdza się tofu, sojowe kiełbaski czy najzwyklejsze rośliny strączkowe, takie jak fasola, bób czy soczewica. Można przygotować z nich pyszne i sycące potrawy.
Wykluczenie mięsa z diety może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka występowania chorób układu krwionośnego, cukrzycy typu 2. Daj nam znać na Facebooku w komentarzach czy zechcesz dołączyć do Lewandowskiej w jej wyzwaniu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp.pl