Babcia Irenka ma niezawodny przepis na sok z jagody kamczackiej. Hitowy owoc w najlepszej odsłonie
Babcia Irenka ma niezawodny przepis na sok z jagody kamczackiej. Przygotujcie go i wy, bo sok jest najlepszą odsłoną tego hitowego owocu. W ten sposób można zatrzymać moc wartościowych i zdrowych składników, które zawierają te wciąż mało popularne jagody.
Jagoda kamczacka rośnie podobnie jak borówka amerykańska na sporych krzakach. Jej owoce też mają granatowy kolor z niebieskim nalotem, jednak zdecydowanie różnią się kształtem. Jagody kamczackie są wydłużone, gruszkowate, tzn. węższe z jednej strony. Inny jest też smak tych jagód — słodko-kwaśny, z cierpką nutą.
Jednak warto sięgać po świeże jagody kamczackie i przygotowane z nich przetwory, ze względu na ich wysoką wartość odżywczą. Owoce te są doskonałym źródłem antyoksydantów, a także witaminy C, fosforu i potasu.
Przepis babci Irenki na sok z jagody kamczackiej
Składniki:
1 kg jagód kamczackich
1/2 l wody
50 dag cukru
Przygotowanie soku z jagód kamczackich
Jagody kamczackie przebierz, usuwając zepsute i wysuszone. Zdrowe owoce dokładnie opłucz i osusz. Usuń szypułki.
W garnku zagotuj wodę. Wsyp do niej jagody i cukier, wymieszaj. Całość gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.
Po tym czasie przelej całość przez sitko. Gorącym sokiem napełnij wyparzone słoiczki lub butelki. Szczelnie zakręć. Po wystudzeniu sok wynieś w chłodne i ciemne miejsce.
Wskazówka:
By zwiększyć trwałość soku, można go zapasteryzować. Wystarczy włożyć napełnione nim słoiki i butelki do garnka wyłożonego ściereczką. Nalać wodę o temperaturze soku, tak by sięgała 2-3 cm poniżej zakrętek. Od momentu zagotowania się wody w garnku, całość gotować jeszcze 15 minut.
Z naszej strony dowiesz się, jak jeszcze możesz wykorzystać jagodę kamczacką. Poznaj też zalety jagody kamczackiej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Już nigdy nie wyrzucisz obierek po ogórkach. Zrobisz z nich niesamowity przysmak
Jak ugotować fasolkę szparagową? Wszystkie najważniejsze zasady w jednym miejscu
Źródło: polki