Smakosze.pl

YouTube/@BabciaEwa Gotuje

Babcia robi najlepsza surówkę z młodej kapusty. Nic jej nie dorówna

24 Maja 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zastanawiasz się nad surówką do obiadu? Mamy pyszną i zdrową propozycję. Surówkę z młodej kapusty zrobisz dosłownie w 5 minut. Przepis babci Ewy jest gwarancją smaku. Spróbuj koniecznie. 

Młoda kapusta-jedz ją na zdrowie

Młoda kapusta ma niewiele kalorii, za to bardzo dużo witamin i błonnika. Warto wiedzieć, że witaminy C ma aż cztery razy więcej niż kapusta kiszona. Do tego posiada właściwości antybakteryjne i dobroczynnie wpływa na pracę układu trawiennego. Pomaga pozbyć się zgagi i zaparć. 

Młoda kapusta jest bogata w żelazo, wapń, potas i białko. Najzdrowsza jest, gdy spożywamy ją na surowo. Wówczas dostarczamy sobie najwięcej witamin i minerałów, które posiada. Surówka babci Ewy będzie świetną propozycją nie tylko kulinarną, ale też zdrowotną. 

gdzie najlepiej kupować wędliny?

Zapytali doktor technologii żywności, gdzie kupuje wędliny. Wybór mógł być tylko jeden

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować surówkę z młodej kapusty?

Składniki:
  • pół główki młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • 4 cebulki dymki
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy lub oleju do sałatek
  • sól, pieprz

Kapustę szatkujemy, zieleninę drobno kroimy i dodajemy do kapusty. Do oliwy dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz. Taką miksturę dokładnie mieszamy. Sosem polewamy surówkę.

Wszystko dokładnie mieszamy. Surówkę przed podaniem odkładamy na 10 minut, żeby przeszła smakiem. Po tym czasie jest już gotowa jako dodatek do obiadu. 

Młoda kapusta- doskonała do sałatek

Surówka babci Ewy pasuje doskonale jako dodatek do dań mięsnych, ale też ziemniaczanych. Sprawdzi się nie tylko na obiad. Może być doskonałym dodatkiem do kanapek czy kolacji.

Z młodej kapusty możemy przygotowywać kotlety, dodać ją do placków. To warzywo będzie też doskonałą bazą surówek i sałatek. Można z niej przygotować kapuśniak, bigos i podać jako kapustę zasmażaną. Pisaliśmy o innym pysznym sposobie na kapustę z patelni. Podawaliśmy też przepis na kapustę zasmażaną. 

surówka

Źródło:YouTube/@BabciaEwaGotuje

 

Mizeria po szwedzku

Szwedzka wersja mizerii bije na głowę oryginał. Absolutny hit

CZYTAJ DALEJ
banany

Wystarczą 2 banany dziennie. Zmiany są niemal nieuniknione

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >