Smakosze.pl

YouTube/@BabciaEwa Gotuje

Babcia robi najlepsza surówkę z młodej kapusty. Nic jej nie dorówna

24 Maja 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zastanawiasz się nad surówką do obiadu? Mamy pyszną i zdrową propozycję. Surówkę z młodej kapusty zrobisz dosłownie w 5 minut. Przepis babci Ewy jest gwarancją smaku. Spróbuj koniecznie. 

Młoda kapusta-jedz ją na zdrowie

Młoda kapusta ma niewiele kalorii, za to bardzo dużo witamin i błonnika. Warto wiedzieć, że witaminy C ma aż cztery razy więcej niż kapusta kiszona. Do tego posiada właściwości antybakteryjne i dobroczynnie wpływa na pracę układu trawiennego. Pomaga pozbyć się zgagi i zaparć. 

Młoda kapusta jest bogata w żelazo, wapń, potas i białko. Najzdrowsza jest, gdy spożywamy ją na surowo. Wówczas dostarczamy sobie najwięcej witamin i minerałów, które posiada. Surówka babci Ewy będzie świetną propozycją nie tylko kulinarną, ale też zdrowotną. 

gdzie najlepiej kupować wędliny?

Zapytali doktor technologii żywności, gdzie kupuje wędliny. Wybór mógł być tylko jeden

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować surówkę z młodej kapusty?

Składniki:
  • pół główki młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • 4 cebulki dymki
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy lub oleju do sałatek
  • sól, pieprz

Kapustę szatkujemy, zieleninę drobno kroimy i dodajemy do kapusty. Do oliwy dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz. Taką miksturę dokładnie mieszamy. Sosem polewamy surówkę.

Wszystko dokładnie mieszamy. Surówkę przed podaniem odkładamy na 10 minut, żeby przeszła smakiem. Po tym czasie jest już gotowa jako dodatek do obiadu. 

Młoda kapusta- doskonała do sałatek

Surówka babci Ewy pasuje doskonale jako dodatek do dań mięsnych, ale też ziemniaczanych. Sprawdzi się nie tylko na obiad. Może być doskonałym dodatkiem do kanapek czy kolacji.

Z młodej kapusty możemy przygotowywać kotlety, dodać ją do placków. To warzywo będzie też doskonałą bazą surówek i sałatek. Można z niej przygotować kapuśniak, bigos i podać jako kapustę zasmażaną. Pisaliśmy o innym pysznym sposobie na kapustę z patelni. Podawaliśmy też przepis na kapustę zasmażaną. 

surówka

Źródło:YouTube/@BabciaEwaGotuje

 

Mizeria po szwedzku

Szwedzka wersja mizerii bije na głowę oryginał. Absolutny hit

CZYTAJ DALEJ
banany

Wystarczą 2 banany dziennie. Zmiany są niemal nieuniknione

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >