Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia robiła ogórki małosolne inaczej niż wszyscy. Pomijała chrzan, ale wkładała inny składnik
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 01.05.2023 13:29

Babcia robiła ogórki małosolne inaczej niż wszyscy. Pomijała chrzan, ale wkładała inny składnik

przygotowywanie ogórków małosolnych
Canva / Galina Sandalova

Czy nastawiliście już ogórki małosolne? Jeśli nie, to mamy dla Wad podpowiedź wartą uwagi. Recepturę najlepszych ogórków mamy prosto z notatnika babci. Jej znakiem szczególnym jest dodatek liści czarnej porzeczki.

górki małosolne od babci zawsze wychodzą wyśmienite

Podczas przyrządzania ogórków małosolnych nie można żałować przypraw. To właśnie one odpowiadają za finalny smak warzyw. Wśród tych obowiązkowych często spotykamy czosnek, koper, sól i chrzan. Babcia jednak ten ostatni składnik pomijała.

Chrzan w ogórkach małosolnych z przepisu babci zastępowany jest liśćmi czarnej porzeczki. Nadają one przetworowy interesującego, niezapomnianego aromatu. Dodatkowo sprawiają, że ogórki wychodzą bardziej jędrne i chrupiące. Będziecie totalnie zaskoczeni finalnym rezultatem. 

 

Przenigdy nie wylewaj jej do zlewu. Zrobisz z niej idealną marynatę do mięsa

Przepis na ogórki małosolne prosto z notatnika babci

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • gałązki kopru (2-3 na każdy słoik)
  • czosnek (4-5 ząbków na słoik)
  •  2 l wody
  • 4 łyżki soli
  • liście czarnej porzeczki (3-4 sztuki na słoik)

Ogórki małosolne z liśćmi czarnej porzeczki krok po kroku

Przygotuj warzywa na ogórki małosolne. W tym celu umyj je i poodcinaj z nich końcówki. Każdy koniec natnij dodatkowo delikatnie na krzyż.

Przygotuj zalewę do ogórków małosolnych. Wodę przelej do garnka i doprowadź do wrzenia. Dodaj do niej 4 łyżki soli. Mieszaj do momentu, aż cała sól się rozpuści.

W wyparzonych słoikach poukładaj przyprawy. Włóż obrane ząbki czosnku, koper i liście porzeczki. Na nich poukładaj ściśle ogórki i przykryj je drugą taką sama porcją przypraw.

Ogórki małosolne zalej wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Następnie  słoiki nakryj pokrywkami, ale nie dokręcaj ich do końca. Odstaw na ok 3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przechowuj ogórki małosolne w lodówce, aby utrzymać pożądany stan ukiszenia. Za wszelką cenę unikaj tej metody kiszenia ogórków. Przechowywanie ogórków po otwarciu słoika ma kolosalny wpływ na ich zdatność do spożycia.

liście czarnej porzeczki.png
Canva / sad444