Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przenigdy nie wylewaj jej do zlewu. Zrobisz z niej idealną marynatę do mięsa
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 01.05.2023 12:32

Przenigdy nie wylewaj jej do zlewu. Zrobisz z niej idealną marynatę do mięsa

marynata z zalewy od ogórków kiszonych
Canva / eugenesergeev

Czy wylewasz do zlewu wodę po ogórkach kiszonych? Jeśli tak, to pozbawiasz się bardzo wartościowego i cennego składnika. Z kwaśnej zalewy możesz bowiem przyrządzić doskonałą marynatę do mięsa. Z pomocą kilku prostych składników zyskasz fenomenalny obiad.

 

Ta marynata do mięsa przebija wszystkie inne przepisy

Zalewa z ogórków kiszonych nadaję się na marynatę idealnie. Poza intensywnym smakiem zachwyca też innymi właściwościami. Słono-kwaśna zalewa sprawi bowiem, że mięso wyjdzie kruche i delikatne. Koniecznie wypróbuj tę recepturę, a już nigdy nie wylejesz do zlewu cennego, choć niepozornego składnika.

Wyliczyli, ile w tym roku kosztują produkty na grilla. Mamy niespodziewaną „Królową drożyzny”

Przepis na karkówkę w marynacie z wody po ogórkach kiszonych

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 3 duże cebule
  • 400 g pieczarek
  • 3-4 ogórki kiszone średniej wielkości
  • ½ szklanki soku z ogórków kiszonych
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do obtaczania mięsa
  • olej do smażenia

Jak zrobić pyszną karkówkę w marynacie z wody po ogórkach kiszonych?

Karkówkę pokrój w plastry grubości ok. 1 cm. Oprósz ją z obu stron solą i pieprzem. Następnie każdy plaster mięsa obtocz w mące i obsmaż na rumiano z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju.

Cebulę oraz pieczarki do marynaty pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je na patelni po smażeniu mięsa. Cebula musi się zeszklić a pieczarki puścić nadmiar płynu, który musi odparować.

Karkówkę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Przykryj ją podsmażoną cebulą z pieczarkami. Na samą górę wyłóż ogórki kiszone pokrojone w plasterki.

Wodę po ogórkach kiszonych wymieszaj z musztardą i ketchupem. Tak przygotowaną marynatą polej zawartość żaroodpornego naczynia. Potrawę wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez ok. 60 minut. Po upływie tego czasu mięso w marynacie gotowe jest do podania. Uwielbiany przez wszystkich nabiał jest nie do zastąpienia, jeśli chodzi o marynowanie mięsa. Sprawdź, jak obłędnie smakuje schab marynowany w słodkim napoju.

karkówka w marynacie.png
Canva / nalinratphi