Przenigdy nie wylewaj jej do zlewu. Zrobisz z niej idealną marynatę do mięsa
Czy wylewasz do zlewu wodę po ogórkach kiszonych? Jeśli tak, to pozbawiasz się bardzo wartościowego i cennego składnika. Z kwaśnej zalewy możesz bowiem przyrządzić doskonałą marynatę do mięsa. Z pomocą kilku prostych składników zyskasz fenomenalny obiad.
Ta marynata do mięsa przebija wszystkie inne przepisy
Zalewa z ogórków kiszonych nadaję się na marynatę idealnie. Poza intensywnym smakiem zachwyca też innymi właściwościami. Słono-kwaśna zalewa sprawi bowiem, że mięso wyjdzie kruche i delikatne. Koniecznie wypróbuj tę recepturę, a już nigdy nie wylejesz do zlewu cennego, choć niepozornego składnika.
Wyliczyli, ile w tym roku kosztują produkty na grilla. Mamy niespodziewaną „Królową drożyzny”Przepis na karkówkę w marynacie z wody po ogórkach kiszonych
Składniki:
- 500 g karkówki wieprzowej
- 3 duże cebule
- 400 g pieczarek
- 3-4 ogórki kiszone średniej wielkości
- ½ szklanki soku z ogórków kiszonych
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- mąka do obtaczania mięsa
- olej do smażenia
Jak zrobić pyszną karkówkę w marynacie z wody po ogórkach kiszonych?
Karkówkę pokrój w plastry grubości ok. 1 cm. Oprósz ją z obu stron solą i pieprzem. Następnie każdy plaster mięsa obtocz w mące i obsmaż na rumiano z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju.
Cebulę oraz pieczarki do marynaty pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je na patelni po smażeniu mięsa. Cebula musi się zeszklić a pieczarki puścić nadmiar płynu, który musi odparować.
Karkówkę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Przykryj ją podsmażoną cebulą z pieczarkami. Na samą górę wyłóż ogórki kiszone pokrojone w plasterki.
Wodę po ogórkach kiszonych wymieszaj z musztardą i ketchupem. Tak przygotowaną marynatą polej zawartość żaroodpornego naczynia. Potrawę wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez ok. 60 minut. Po upływie tego czasu mięso w marynacie gotowe jest do podania. Uwielbiany przez wszystkich nabiał jest nie do zastąpienia, jeśli chodzi o marynowanie mięsa. Sprawdź, jak obłędnie smakuje schab marynowany w słodkim napoju.