Pyszny patent na naleśniki bez mleka. Potrzebujesz jedynie 6 podstawowych składników
Jeśli masz ochotę na naleśniki, ale skończyło Ci się mleko, to i tak możesz je przygotować. Zamiast mleka dodaj wodę gazowaną i olej roślinny, a naleśniki po upieczeniu będą puszyste, delikatne i bardzo smaczne.
Naleśniki bez mleka są świetnym pomysłem na obiad lub na podwieczorek. Podane z cukrem pudrem, dżemem, serkiem, czekoladą lub innymi ulubionymi składnikami dosłownie rozpływają się w ustach i nikt nie zauważy, że nie ma w nich nawet odrobiny mleka.
Ciasto na naleśniki przygotujesz naprawdę błyskawicznie. Wystarczy, że dobrze połączysz wszystkie składniki i usmażysz na oleju. Do smażenia naleśników bez mleka wykorzystaj naprawdę niewielką ilość tłuszczu. Naleśniki się nie przypalą.
Naleśniki bez mleka wyjdą również w wersji wytrawnej. Jeśli chcesz przygotować ciasto na naleśniki np. ze szpinakiem, zrezygnuj z cukru wanilinowego i cukru w przepisie. Zastąp go szczyptą soli i szczyptą suszonego oregano.
Przepis na naleśniki bez mleka
Składniki:
200 g mąki pszennej
2 jajka
opakowanie cukru wanilinowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki wody gazowanej
pół szklanki oleju + olej do smażenia
Jak zrobić naleśniki bez mleka?
Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier, wbij jajka, wlej olej i miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają. Podczas miksowania dolewaj stopniowo wodę.
Ciasto smaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na złoty kolor, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.
Naleśniki możesz podać z domowym dżemem morelowym, prażonymi jabłkami, z ulubionym serkiem. Moja propozycja podania? Naleśniki posmarowane serkiem waniliowym i polane musem z truskawek, wiśni lub owoców leśnych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni
Najdoskonalszy kotlet schabowy Tomasza Strzelczyka. Kucharz pokazał wyjątkowy przepis
Prosty i tani pomysł na obiad, czyli kiełbasa smażona z cebulą. Smak jak sprzed lat
Źródło: doradcasmaku.pl