Babcia Zosia nie robi galaretkowca na śmietanie. Wybiera lżejszy składnik
Galaretkowiec może być nieco lżejszy. Wystarczy, że wykonacie go z jogurtu naturalnego. Przepis babci Zosi pomoże wam uzyskać efektowny i niesamowicie smaczny deser na zimno. Spodoba się nie tylko dzieciom.
Przepis na lekki galaretkowiec babci Zosi
Kolorowy przysmak z dodatkiem owocowych galaretek nie wymaga wielu składników i żmudnych przygotowań. Zastosowanie jogurtu naturalnego sprawia, że jest delikatny niczym ptasie mleczko i nie przytłacza słodyczą.
Składniki:
- 1 kg jogurtu greckiego
- 16 g żelatyny
- 40 g cukru pudru
- 4 opakowania galaretki, każde w innym kolorze
- woda
Jak zrobić smaczny galaretkowiec? Przepis jest prosty
Każdą z galaretek sporządzamy oddzielnie, zaczynając od rozpuszczenia proszku w 250 ml gorącej wody. Przelewamy je do płaskich naczyń i studzimy. Wkładamy do lodówki, by całkowicie stężały. Kroimy w kostkę.
Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy 100 ml wody. Gdy napęcznieje, rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Studzimy, aż będzie letnia. W dużej misce umieszczamy jogurt i łączymy go z cukrem pudrem. Trochę jogurtu przenosimy do żelatyny, a następnie całość mieszamy z pozostałym jogurtem.
Wrzucamy galaretki, po czym całość przelewamy do formy z kominem o średnicy 23-25 cm. Galaretkowca wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Będzie gotowy, gdy całkowicie stężeje.
Jak podać galaretkowca?
Deser z kolorowymi galaretkami nie wymaga wielu dodatków, lecz świetnie smakuje z odrobiną bitej śmietany i świeżymi owocami pokrojonymi w cząstki. Taki dodatek pasuje również do kremowego sernika na zimno, którego zrobienie jest dziecinnie proste.
Polecamy wam także świetne tiramisu bez pieczenia, które zachwyci zwłaszcza amatorów małej czarnej. Zapach, jaki zagości w waszym domu, będzie nieziemski.