Smakosze.pl
Gotująca starsza kobieta

canva/amixstudio, Getty Images

Babcine porady kulinarne sprzed 100 lat

26 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Babcie przez całe swoje życie opracowały wiele trików, które pozwalają na znacznie sprawniejszą pracę w kuchni. Poniżej zdradzamy kilka z nich. Dowiesz się dzięki nim, jak dłużej przechowywać koncentrat pomidorowy, albo jak wygodnie trzeć ser.

Babcie doskonale wiedzą co robić, aby gotowanie było łatwiejsze i wygodniejsze. Dlatego na portalu poezja-smaku zawarto spis wielu porad, dzięki którym kuchenna zabawa będzie jeszcze przyjemniejsza.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dłuższe przechowywanie produktów

Często nie zużywa się całego koncentratu pomidorowego, lecz ten stosunkowo szybko porasta pleśnią po otwarciu. Aby temu zaradzić, należy posypać go solą i zalać oliwą z oliwek, co opóźni rozwój pleśni i zmniejszy dostęp tlenu.

Aby zachować świeżość ciasta na dłużej, po upieczeniu przykryj je foremką, w której się piekło. W taki sposób ogranicza się dostęp powietrza do delikatnego wypieku.

Flaczki

Jak gotować flaczki, by nie wyszły twarde?

CZYTAJ DALEJ

Smaczniejszy rosół oraz kawa

W celu wzmocnienia smaku rosołu, trzeba podsmażyć warzywa oraz mięso, na którym będzie gotowany. Skarmelizowana skórka produktów nada zupie koloru oraz głębi smaku.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy recepturę na najbardziej delikatne i aksamitne ciasto do pierogów. W tym tekście z kolei pokazujemy, jak upiec lekkie i proste ciasto piaskowe.

Do kawy warto wsypać niewielką ilość soli lub kakao. Wbrew pozorom nikt nie wyczuje ich smaku w naparze, jednak ogólny odbiór napoju znacznie się poprawi.

Doskonały kolor rosołu uzyskuje się, poprzez opalenie nieobranej cebuli nad palnikiem. Przypalona cebula wraz z łupiną sprawi, że wywar nabierze pięknego złotego koloru.

Ratowanie przesolonej zupy

Przypadkiem wsypałeś zbyt dużo soli do zupy i jest teraz niejadalna? Wrzuć do garnka surowego ziemniaka przekrojonego na pół lub odrobinę suchego ryżu w lnianej torebce i ugotuj je. Wchłoną sól wraz z wodą podczas gotowania.

Gdy pieczesz biszkopt, pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika. Nagła zmiana temperatury może wywołać opadanie ciasta i biszkopt się nie uda.

Rosół

Źródło: canva/from_my_point_of_view, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poezja-smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak zrobić sos do mięsa?

Czytaj więcej >

Porady

Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas przygotowania ryb

Czytaj więcej >

Porady

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie było zimnie w środku?

Czytaj więcej >
Obieranie ogórka

Porady

Jak wykorzystać obierki po ogórkach?

Czytaj więcej >
Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler

Porady

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

Czytaj więcej >