Babka wielkanocna bez cukru. Wychodzi idealnie za każdym razem
Babka wielkanocna bez cukru to pomysł na lekkie ciasto wielkanocne z mąki z płatków owsianych. Do babki na ksylitolu dodaj suszone bakalie, rodzynki, morele, a będzie zdrowo i pysznie. Poznaj przepis na babkę wielkanocną bez cukru oblaną fit lukrem.
Babka wielkanocna bez cukru to pomysł na pyszne i przede wszystkim lekkie i mało kaloryczne ciasto, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Zamień mąkę pszenną na płatki owsiane górskie, wystarczy, że zmielisz je w blenderze, a otrzymasz zdrową mąkę.
Zamiast cukru do ciasta dodaj ksylitol- to zdrowy i mało kaloryczny zamiennik tradycyjnego cukru. Ksylitol to naturalny słodzik pozyskiwany z soku brzozowego, jest świetnym dodatkiem zarówno do ciast, jak i deserów i słodzenia kawy lub herbaty.
Do babki wielkanocnej dodaj również bakalie, np. suszone daktyle, rodzynki, morele, a ciasto będzie słodkie i bardzo smaczne. Babkę wielkanocną polej fit lukrem, czyli lukrem z ksylitolu zmielonego w młynku lub blenderze, jest równie smaczny, co tradycyjny.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i mało kaloryczne ciasta- tu poznasz przepis na bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli, ciasto rozpływa się w ustach.
Przepis na babkę wielkanocną bez cukru
Składniki:
200 g płatków owsianych
40 g mąki ziemniaczanej
50 g rodzynek
50 g suszonych moreli
50 g suszonych daktyli
150 ml mocnej, gorzkiej herbaty
łyżka soku z cytryny
łyżka ksylitolu
łyżeczka proszku do pieczenia
60 ml oleju rzepakowego
masło i mąka to wysmarowania formy
Składniki na lukier bez cukru:
100 g ksylitolu
woda
Jak zrobić babkę wielkanocną bez cukru?
Płatki owsiane zblenduj na mąkę, przesyp do miski razem z mąką ziemniaczaną, ksylitolerm i proszkiem do pieczenia. Bakalie posiekaj drobno, przełóż do drugiej miski, wlej zimną herbatę, olej, sok z cytryny, wymieszaj.
Do suchych składników stopniowo dodawaj mąkę, całość miksuj na wolnych obrotach do powstania jednolitej masy na ciasto. Formę wysmaruj masłem, oprósz mąką i wlej ciasto. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 30 minut.
Źródło zdjęcia: canva/HeikeRau Upieczoną babkę wyjmij z formy i ostudź. Zrób lukier: ksylitol zblenduj na proszek podobny do cukru pudru. Wlej odrobinę wody i energicznie mieszaj, aż powstanie lukier, polej nim ciasto i odstaw, żeby lukier stężał.