Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Babka wielkanocna - jak ozdobić? Wyjaśniamy krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.04.2022 16:01

Babka wielkanocna - jak ozdobić? Wyjaśniamy krok po kroku

Babka wielkanocna
Canva / prescott09

Dekoracje w ciastach są niezwykle ważnym elementem, sprawiają, że każde z nich wygląda niezwykle, oryginalnie i niezwykle apetycznie. Babka wielkanocna jest ciastem, które udekorujesz w bardzo prosty sposób, a efekt zachwyci wszystkich. Sprawdź, jak ozdobić babkę wielkanocną.

Babka wielkanocna to jedno z tych ciast, które możesz udekorować na wiele sposobów, sprawiając, że ciasto będzie nie tylko wyśmienite, ale i będzie cieszyć nasze oczy. Dekoracje możesz dowolnie łączyć i stworzyć wyjątkowe ciasto, które swoim wiosennym i świątecznym wyglądem zachwyci wszystkich.

Samo ciasto również przygotujesz na wiele sposobów- babka tradycyjna, marmurkowa, czekoladowa, cytrynowa, ajerkoniakowa to tylko niektóre z propozycji. Każda z nich ma wyjątkowy smak, jest puszysta i świetnie wyrośnięta. Babkę na Wielkanoc zawsze piecz w specjalnej formie z kominem, który nada jej idealny kształt.

Jeśli jesteś na diecie, nie musisz rezygnować z tego wyśmienitego, świątecznego wypieku- tu poznasz przepis na babkę wielkanocną bez cukru. Babkę przygotujesz również w wersji bezglutenowej, jest równie pyszna i znacznie lżejsza.

Jak ozdobić babkę wielkanocną?

Cukier puder i lukier

Najprostszym sposobem na udekorowanie babki piaskowej i wielu innych ciast jest cukier puder lub domowy lukier. Lukier możesz przygotować tradycyjnie w białym kolorze, możesz go jednak podkolorować, dodając babce pięknych kolorów.

Różowy lukier otrzymasz, dodając do lukru syrop malinowy, wiśniowy lub grenadinę. Zielony lukier- dodając sok ze szpinaku, niebieski- z jagód. Domowy lukier jest prosty w przygotowaniu i dużo smaczniejszy, niż kupione, gotowe masy ze sztucznymi barwnikami.

Polewa czekoladowa

Piękne dekoracje stworzysz również z polewy czekoladowej. Niezależnie od tego, czy z białej, czy z deserowej czekolady, polewa będzie pięknie prezentować się na cieście i podniesie jego walory smakowe.

Z polewy czekoladowej zrobisz również piękne, wiosenne wzory. Wystarczy, że użyjesz rękawa cukierniczego, z jego pomocą przygotujesz na cieście dekoracje np. w kształcie bazi lub kwiatów i innych gałązek.

Kwiaty i rośliny

Dekoracje nie muszą być jadalne. Możesz udekorować babkę płatkami kwiatów i świeżymi gałązkami, np. baziami lub bukszpanem. Tulipany, lawenda, róże sprawdzą się równie dobrze- ciasto będzie wyglądać świeżo i bardzo wiosennie.

Babka wielkanocna udekorowana cukrem pudrem i bukszpanem

Źródło zdjęcia: canva/4u4me Cukrowe pisanki i inne elementy dekoracyjne

Babkę wielkanocną udekorujesz również gotowymi elementami, bardzo ładnie i wiosennie wygląda ciasto podane na większym talerzu w towarzystwie kolorowych pisanek i małych, lukrowanych dekoracji, np. kurczaków, zajączków, owieczek, które przed Wielkanocną kupisz w każdym sklepie.

Babeczki wielkanocne z dekoracją z polewy czekoladowej i cukrowych ozdób

Źródło zdjęcia: canva/Ruth Black Kolorowe wstążki i koronki

Babka piaskowa ślicznie prezentuje się również z takimi elementami dekoracyjnymi, jak tradycyjne koronki i grube wstążki w wiosennych barwach. Wystarczy, że obwiążesz ciasto koronką lub wstęgą, a ciasto będzie wyglądać pięknie.