Zaskakująca smakiem babka ajerkoniakowa
Babka ajerkoniakowa to pomysł na błyskawiczne i pyszne ciasto w nowej odsłonie. Babka z olejem i ajerkoniakiem jest puszysta i wilgotna w środku, ma również świetny smak likieru jajecznego i wanilii. Poznaj przepis na babkę ajerkoniakową.
Babka to ciasto, które zwykle gości na naszych stołach w okresie wielkanocnym. Babka to proste, puszyste ciasto, które upieczesz na wiele sposób: z dodatkiem cytryny, kakao, migdałów, a także ajerkoniaku. Babkę oprósz cukrem pudrem lub przygotuj do niej lukier.
Babka ajerkoniakowa jest najsmaczniejszą wersją ciasta. Przygotowanie i pieczenie babki zajmuje łącznie godzinę, dlatego też ciasto jest często moim słodkim dodatkiem do weekendowej kawy. Każdy jest zachwycony jej niecodziennym smakiem i puszystym, wilgotnym ciastem.
Ajerkoniak jest świetnym dodatkiem do ciast. Likier jest delikatny o ładnym, jajecznym kolorze. Ajerkoniak dobrze łączy się z czekoladowymi deserami, ciastami kokosowymi i lodami w formie polewy.
Jeśli masz ochotę na pyszne ciasto z ajerkoniakiem- tu poznasz przepis na ciasto kokosowe bez pieczenia na herbatnikach, idealne do kawy i na wizytę gości.
Przepis na babkę ajerkoniakową
Składniki na okrągłą formę do babki:
200 g mąki pszennej
150 g smąki ziemniaczanej
220 g drobnego cukru
4 krople olejku waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
250 ml ajerkoniaku
4 jajka
cukier puder lub lukier do dekoracji
Jak zrobić babkę ajerkoniakową?
Formę do ciasta wysmaruj masłem lub margaryną i obsyp bułką tartą. Do miski wbij jajka i utrzyj je z cukrem i olejkiem waniliowym, następnie wlej olej i miksuj na wysokich obrotach.
Przesiane mąki z proszkiem do pieczenia wsypuj stopniowo do masy, miksując już na wolnych obrotach. Gdy masa będzie już wyrobiona, wlej ajerkoniak i wymieszaj łyżką.
Źródło zdjęcia: canva/Elisabeth Coelfen Masę przelej do formy i wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika, piecz 45 minut. Upieczoną babkę wyjmij z foremki i ostudź, zimną oprósz cukrem pudrem i podaj.