Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babka wielkanocna bezglutenowa. Niezawodny przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.02.2022 01:00

Babka wielkanocna bezglutenowa. Niezawodny przepis

Babka wielkanocna bezglutenowa
canva/ola_p

Babka wielkanocna bezglutenowa to pyszna alternatywa dla tradycyjnego ciasta. Babka jest waniliowo- kokosowa, jest puszysta, a w środku ma słodką niespodziankę- suszoną żurawinę. Babkę udekorujesz według własnego uznania, jest pyszna zarówno z cukrem pudrem, polewą czekoladową i lukrem. Poznaj przepis na wyśmienitą babkę wielkanocną bezglutenową.

Ciasta bezglutenowe cieszą się coraz większą popularnością, nic dziwnego- są lżejsze, mniej kaloryczne i łatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Babka bezglutenowa jest jednym z tych ciast, które mogłabym jeść codziennie, mimo, iż nie jestem uczulona na gluten. Jest puszysta, lekka i smakuje wyśmienicie.

Do babki bezglutenowej dodaję suszoną żurawinę, która świetnie łączy się z całym ciastem, nadając mu wyjątkowego smaku. Babkę dekoruję cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową, w zależności od tego, na jakie ciasto mam akurat ochotę.

Bez glutenu przygotujesz wiele innych ciast- tu poznasz przepis na bezglutenowy spód do mazurka wielkanocnego. Jeśli masz ochotę na lekki biszkopt z owocami- tu poznasz przepis na biszkopt bez glutenu.

Przepis na babkę wielkanocną bezglutenową

Składniki:

  • 80 g mąki ryżowej

  • 2 łyżki miodu

  • 2 łyżki cukru białego

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 50 g wiórek kokosowych

  • łyżeczka sody oczyszczonej

  • 3 łyżki oleju kokosowego

  • 5 białek

  • żółtko

  • szczypta soli

  • garść suszonej żurawiny

  • cukier puder, polewa czekoladowa lub lukier do dekoracji

  • masło i mąka ryżowa do wysmarowania i oproszenia blachy

Jak zrobić babkę wielkanocną bezglutenową?

Mąkę przesiej z sodą. Białka ubij z solą na sztywną pianę, następnie wlej żółtko, dodaj cukier, cukier wanilinowy, miód i olej i miksuj na średnich obrotach, następnie zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i dodaj wiórki kokosowe i mąkę, wymieszaj.

Olej kokosowy do babki bezglutenowej

Źródło zdjęcia: canva/mypokcik Do masy dodaj suszoną żurawinę i delikatnie wymieszaj łyżką. Formę do babki wysmaruj masłem, oprósz mąką, następnie wlej masę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 20-25 minut, do suchego patyczka. Babkę po wyjęciu z formy ostudź i udekoruj lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową.