Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babka wielkanocna piaskowa. Puszysta i wyrośnięta
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.04.2022 12:02

Babka wielkanocna piaskowa. Puszysta i wyrośnięta

Babka piaskowa
canva/Dar1930

Babka wielkanocna piaskowa z prażonymi migdałami i skórką cytrynową to pomysł na pyszne ciasto o wyjątkowym smaku. Babka jest puszysta i dobrze wyrośnięta, a udekorowana cukrem pudrem lub lukrem wygląda zjawiskowo. Poznaj przepis na babkę wielkanocną piaskową.

Babka wielkanocna piaskowa z migdałami, skórką cytrynową i cukrem wanilinowym to pyszne, puszyste ciasto, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Babka to ciasto, które nie tylko pięknie wygląda na wielkanocnym stole, ale i smakuje rewelacyjnie.

Gdy babka ostygnie, udekoruj ją cukrem pudrem lub lukrem. Lukier będzie potrzebował kilku minut, żeby zgęstniał i stworzył słodką polewę. Babkę piaskową zawsze piecz w piekarniku z wyłączonym termoobiegiem, który niepotrzebnie wysuszy ciasto. Babkę piecz do suchego patyczka, około 40-45 minut.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasto na Wielkanoc- tu poznasz przepis na wyśmienity i prosty mazurek z kajmakiem.

Przepis na babkę wielkanocną piaskową

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru

  • szklanka mąki pszennej

  • pół szklanki mąki pszennej

  • kostka masła

  • 5 jajek M

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • garść płatków migdałowych

  • skórka z cytryny

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • lukier lub cukier puder do dekoracji

Jak zrobić babkę wielkanocną piaskową?

Jajka utrzyj z miękkim masłem, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, wymieszaj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy, stale mieszając. Migdały przepraż na suchej patelni, żeby ładnie się zarumieniły.

Migdały

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Do masy dodaj migdały, skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj łyżką. Blachę wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą lub mąką, przełóż ciasto i wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika, piecz 40-45 minut, do suchego patyczka. Ostudzoną babkę udekoruj lukrem lub oprósz cukrem pudrem, smacznego.

Tagi: Ciasto