Babka wielkanocna piaskowa. Puszysta i wyrośnięta
Babka wielkanocna piaskowa z prażonymi migdałami i skórką cytrynową to pomysł na pyszne ciasto o wyjątkowym smaku. Babka jest puszysta i dobrze wyrośnięta, a udekorowana cukrem pudrem lub lukrem wygląda zjawiskowo. Poznaj przepis na babkę wielkanocną piaskową.
Babka wielkanocna piaskowa z migdałami, skórką cytrynową i cukrem wanilinowym to pyszne, puszyste ciasto, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Babka to ciasto, które nie tylko pięknie wygląda na wielkanocnym stole, ale i smakuje rewelacyjnie.
Gdy babka ostygnie, udekoruj ją cukrem pudrem lub lukrem. Lukier będzie potrzebował kilku minut, żeby zgęstniał i stworzył słodką polewę. Babkę piaskową zawsze piecz w piekarniku z wyłączonym termoobiegiem, który niepotrzebnie wysuszy ciasto. Babkę piecz do suchego patyczka, około 40-45 minut.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasto na Wielkanoc- tu poznasz przepis na wyśmienity i prosty mazurek z kajmakiem.
Przepis na babkę wielkanocną piaskową
Składniki:
3/4 szklanki cukru
szklanka mąki pszennej
pół szklanki mąki pszennej
kostka masła
5 jajek M
opakowanie cukru wanilinowego
garść płatków migdałowych
skórka z cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
lukier lub cukier puder do dekoracji
Jak zrobić babkę wielkanocną piaskową?
Jajka utrzyj z miękkim masłem, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, wymieszaj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy, stale mieszając. Migdały przepraż na suchej patelni, żeby ładnie się zarumieniły.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Do masy dodaj migdały, skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj łyżką. Blachę wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą lub mąką, przełóż ciasto i wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika, piecz 40-45 minut, do suchego patyczka. Ostudzoną babkę udekoruj lukrem lub oprósz cukrem pudrem, smacznego.