Bez jajek, miksera i piekarnika. Najpyszniejsze ciasto czekoladowe zrobisz w garnku
Ciasto czekoladowe możesz zrobić bez jajek, a nawet piekarnika. Wystarczy, że masz w domu garnek, wkładkę do gotowania na parze i mniejszą tortownicę lub metalowy pojemnik, który posłuży za formę. Ciasto będzie nadzwyczaj wilgotne, puszyste i pełne smaku.
Ciasto czekoladowe bez pieczenia. Nie ma lepszego deseru do kawy
Ciasto czekoladowe zrobisz bez jajek, miksera i bez pieczenia. Wystarczy, że wymieszasz mąkę, mleko, olej i kilka podstawowych składników przy pomocy rózgi kuchennej. Gotowe ciasto jest puszyste, wilgotne i bardzo czekoladowe.
Do przygotowania ciasta czekoladowego potrzebujesz większego garnka do gotowania na parze, metalowego sita i mniejszego, metalowego pojemnika lub niewielkiej tortownicy. Masę będziesz gotować na małym ogniu przez godzinę.
Po tym czasie otrzymasz puszysty i wilgotny deser. Gotowe ciasto czekoladowe koniecznie udekoruj domową polewą czekoladową z gorzkiej czekolady. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Delmira Cooking na YouTube.
Wsyp dokładnie 3 łyżki do ciasta na pierogi. Takiego jeszcze nie jadłeśPrzepis na błyskawiczne ciasto czekoladowe
Składniki:
- 120 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 25 g kakao
- 125 g cukru
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 ml oleju
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- ½ łyżeczki cukru z wanilią
Składniki na polewę czekoladową:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 60 g mleka
- ½ łyżeczki masła
Jak zrobić ciasto czekoladowe w garnku do gotowania na parze?
Mąkę przesiej z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wsyp cukier i cukier z wanilią, a następnie wymieszaj. Do suchych składników wlej mleko, olej, sok z cytryny i mieszaj rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Do garnka do gotowania na parze wlej wodę, włóż sito. Przykryj i doprowadź do wrzenia. Do niewielkiej tortownicy lub pojemnika wlej ciasto, przykryj folią aluminiową. Pojemnik przełóż na sito w większym garnku i przykryj pokrywką.
Gotuj na małym ogniu przez godzinę, do suchego patyczka. Ciasto wyjmij z foremki i ostudź. Przygotuj polewę czekoladową: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z masłem i mlekiem. Polewą udekoruj zimne ciasto i odstaw do zastygnięcia, smacznego.
Gessler robi obłędne jabłka pod kruszonką. Deser bije na głowę jabłecznik i szarlotkę. Malinowa pianka to absolutny hit. Wygląda jak milion dolarów i smakuje jeszcze lepiej.