Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez jajek, miksera i piekarnika. Najpyszniejsze ciasto czekoladowe zrobisz w garnku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.04.2023 22:17

Bez jajek, miksera i piekarnika. Najpyszniejsze ciasto czekoladowe zrobisz w garnku

ciasto czekoladowe bez pieczenia
Screeny z filmu pochodzą z kanału Delmira Cooking na YouTube

Ciasto czekoladowe możesz zrobić bez jajek, a nawet piekarnika. Wystarczy, że masz w domu garnek, wkładkę do gotowania na parze i mniejszą tortownicę lub metalowy pojemnik, który posłuży za formę. Ciasto będzie nadzwyczaj wilgotne, puszyste i pełne smaku.

Ciasto czekoladowe bez pieczenia. Nie ma lepszego deseru do kawy

Ciasto czekoladowe zrobisz bez jajek, miksera i bez pieczenia. Wystarczy, że wymieszasz mąkę, mleko, olej i kilka podstawowych składników przy pomocy rózgi kuchennej. Gotowe ciasto jest puszyste, wilgotne i bardzo czekoladowe.

Do przygotowania ciasta czekoladowego potrzebujesz większego garnka do gotowania na parze, metalowego sita i mniejszego, metalowego pojemnika lub niewielkiej tortownicy. Masę będziesz gotować na małym ogniu przez godzinę.

Po tym czasie otrzymasz puszysty i wilgotny deser. Gotowe ciasto czekoladowe koniecznie udekoruj domową polewą czekoladową z gorzkiej czekolady. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Delmira Cooking na YouTube.

Wsyp dokładnie 3 łyżki do ciasta na pierogi. Takiego jeszcze nie jadłeś

Przepis na błyskawiczne ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 25 g kakao
  • 125 g cukru
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 ml oleju
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki cukru z wanilią

Składniki na polewę czekoladową:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 60 g mleka
  • ½ łyżeczki masła

Jak zrobić ciasto czekoladowe w garnku do gotowania na parze?

Mąkę przesiej z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wsyp cukier i cukier z wanilią, a następnie wymieszaj. Do suchych składników wlej mleko, olej, sok z cytryny i mieszaj rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Do garnka do gotowania na parze wlej wodę, włóż sito. Przykryj i doprowadź do wrzenia. Do niewielkiej tortownicy lub pojemnika wlej ciasto, przykryj folią aluminiową. Pojemnik przełóż na sito w większym garnku i przykryj pokrywką. 

Gotuj na małym ogniu przez godzinę, do suchego patyczka. Ciasto wyjmij z foremki i ostudź. Przygotuj polewę czekoladową: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z masłem i mlekiem. Polewą udekoruj zimne ciasto i odstaw do zastygnięcia, smacznego.

Gessler robi obłędne jabłka pod kruszonką. Deser bije na głowę jabłecznik i szarlotkę. Malinowa pianka to absolutny hit. Wygląda jak milion dolarów i smakuje jeszcze lepiej.

ciasto.jpg
canva/varinton z Pixabay