Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez masła, bez patelni. Najlżejszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej

Bez masła, bez patelni. Najlżejszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej

Jajecznica na parze
canva/Basilios1

Jajecznica na parze jest bardzo zdrowa. Jej przygotowanie nie wymaga dodawania masła czy używania patelni, a wychodzi delikatna i pełna smaku. Ze zrobieniem poradzi sobie niemal każdy. Musicie spróbować — zachwyci Was od pierwszego kęsa.

Jajecznica na parze jest nad wyraz delikatna

Bardzo wolne ścinanie się jaj sprawia, że zachowują one pełnię smaku, a ich aromat jest bardziej wyczuwalny. Konsystencja jajecznicy na parze też jest delikatniejsza — uzyskany przysmak nie ma większych kawałków, czy części o różnym stopniu wysmażenia.

Lekka odsłona dania będzie zarówno fantastycznym urozmaiceniem dla amatorów potraw jajecznych, jak i świetnym sposobem, by lekko zacząć dzień, dla tych, którzy nie chcą rezygnować ze znanych smaków, lecz pragną też zadbać o swoje zdrowie.

Babcia dolewała sekretny składnik do ciasta na pierogi. Wychodziły o wiele bardziej elastyczna

Jajecznica na parze nie wymaga patelni

Do przygotowania rarytasu potrzeba zaledwie dwóch składników — jaj i odrobiny soli, która wydobędzie ich smak. Zamiast patelni użyjemy garnka, na którym zawiesimy miseczkę. Najlepiej, jeśli będzie metalowa — wtedy "smażenie" będzie równomierne i bezpieczne.

Jajka przed przyrządzeniem dania należy ocieplić do temperatury pokojowej. Najlepiej wyjąć je z lodówki na pół godziny przed planowanych wykonaniem.

Zrobienie jajecznicy na parze wymaga odrobiny cierpliwości

Procedura jest prosta, ale nie można jej przyspieszać. W garnku zagotowujemy wodę i ustawiamy ją na niewielkim ogniu — tak, by wciąż się ogrzewała, ale nie kotłowała w naczyniu.

W międzyczasie w miseczce rozkłócamy jaja przy pomocy widelca, a następnie zawieszamy ją nad gorącym płynem. Gotujemy od 10 do 15 minut, co jakiś czas mieszając zawartość naczynia. Na koniec, już na talerzu — solimy danie.

Jak podać jajecznicę na parze?

Danie świetnie smakuje ze świeżymi, chrupiącymi warzywami. Można wykorzystać również klasyczne dodatki takie jak szczypiorek, czy natka pietruszki. Dobrym pomysłem będzie też oprószenie jajecznicy czarnym pieprzem.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania z jajek. Szczególnie polecamy przyrządzenie jajka w koszulce — jest delikatne i bardzo przyjemne w odbiorze. Być może skusi was też prosty omlet biszkoptowy.

Jajecznica na parze skusi każdego.png
canva/budgaugh