Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ziemniaki zawsze wrzucam do takiej wody. Gotują się idealnie miękkie i pełne witamin
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.12.2024 18:00

Ziemniaki zawsze wrzucam do takiej wody. Gotują się idealnie miękkie i pełne witamin

ziemniaki
Fot. Canva/pixelshot

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Są znakomitym dodatkiem do sosów i mięs. Jak gotować ziemniaki, by były miękkie i wartościowe? Sposób jest prosty i wart polecenia. 

Ziemniaki, czyli gotowanie z zasadami

Gotowanie ziemniaków wydaje się banalnie proste. Wystarczy wrzucić ziemniaki do garnka z osoloną wodą i gotować ok. 20-30 minut. Czasem jednak te warzywa nie są dostatecznie miękkie i smaczne. Dlatego warto poznać pewne zasady, które sprawią, że ziemniaki będą idealnie miękkie i pełne witamin

Warto przypomnieć, że ziemniaki zawierają witaminę C i witaminy z grupy B. Pełne są potasu i błonnika pokarmowego. Jedzenie tych warzyw usprawnia trawienie i daje uczucie sytości. Jednak niekiedy w wyniku gotowania, ziemniaki tracą cenne wartości. Dlatego lepiej nie kroić ziemniaków przed gotowanie, bo stracą witaminy.

ziemniaki
Fot. Canva/veger
Strzelczyk pokazał najlepszy patent na śledzie. Podam takie na Wigilię

Ziemniaki zawsze gotuj w takiej wodzie

Ziemniaki lepiej gotować w całości. Wówczas nie stracą wartości odżywczych i witamin. Lepiej też wybrać zimną wodę. Wszystko dlatego, że dzięki niej ziemniaki gotują się równomiernie, lepiej wchłaniają sól i inne przyprawy. Gorąca woda może spowodować, że zewnętrzna część ziemniaków będzie bardzo miękka.

Jednak środek pozostanie twardy. Może nam się wydawać, że ziemniaki już się ugotowały, ale tak naprawdę jest to złudne. Warzywa trzeba wrzucać do garnka z wodą tuż przed samym gotowaniem. Długo moczone tracą skrobię, a ich konsystencja się pogarsza. 

Sól na początku gotowania

Ziemniaki powinniśmy solić na początku gotowania. To poprawi ich smak i warzywa równomiernie wchłoną sól. Solenie wody na początku może wydłużyć czas gotowania. Warto sprawdzać widelcem miękkość ziemniaków. Gotowanie małych ziemniaków zajmie nam 15-20 minut.

Natomiast większych 20-30 minut. Opisane wyżej zasady pomogą ugotować nam idealnie miękkie i pełne witamin ziemniaki. Z nimi każdy obiad będzie smakował, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, co zdaniem Katarzyny Bosackiej powinno się znaleźć w piernikach. Polecaliśmy domowy sposób na czystą i pachnącą lodówkę

obiad
Fot. Canva

Źródło: ofeminin.pl