Błyskawiczne ciastka z 2 składników. Zaskoczysz się, jakie są pyszne
Czy wiesz, że jesteś w stanie przygotować chrupiące ciastka w mniej niż pół godziny? Nasze błyskawiczne ciastka z płatków kukurydzianych są genialnie prostym a zarazem genialnie pysznym pomysłem. Wystarczy wymieszać płatki ze skondensowanym mlekiem i deser jest niemal gotowy. Gwarantujemy, że błyskawiczne ciastka znikną ze stołu w mgnieniu oka.
Chociaż wykonanie błyskawicznych ciastek z płatków kukurydzianych wymaga użycia piekarnika, śmiało możemy stwierdzić, że jest to przepis bez pieczenia. W piekarniku bowiem jedynie podsuszamy ciastka przez kilka minut. Koniecznie sprawdź ten przepis.
Przepis na proste błyskawiczne ciastka
Składniki:
1 puszka skondensowanego słodzonego mleka
opakowanie śniadaniowych płatków kukurydzianych (ok. 500 g)
Jak wykonać chrupiące błyskawiczne ciastka z płatków kukurydzianych
Mleko skondensowane do błyskawicznych ciastek przelej do garnka lub dużej miski. Następnie stopniowo dosypuj do niego płatki kukurydziane, cały czas mieszając. Proporcje mleka do płatków muszą być takie, aby wszystkie płatki były równomiernie i dokładnie pokryte mlekiem, ale też aby żaden wolny płyn nie został na dnie naczynia.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Wykładaj łyżką na blachę kolejne porcje na pojedyncze błyskawiczne ciastka.
Błyskawiczne ciastka podsuszaj w piekarniku przez ok. 10-15 minut. Po upływie tego czasu odstaw do ostygnięcia. Błyskawiczne ciastka są świetnym samodzielnym deserem. Możesz wykonać je także z płatków kukurydzianych o smaku czekoladowym. Z prostych i pysznych deserów polecamy także to ciasto. Takie ciasto bez pieczenia wprost zachwyca swoim smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Anna Lewandowska robi aromatyczny pasztet z uwielbianego warzywa. Idealny na kanapki
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama