Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Błyskawiczny, najprostszy sposób na gofry bez gofrownicy
Renata Materlińska
Renata Materlińska 27.10.2021 02:00

Błyskawiczny, najprostszy sposób na gofry bez gofrownicy

gofry
canva/pixelshot

Gofry kojarzą się z wakacjami i czymś bardzo smacznym. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je na przykład dzisiaj. Poznaj błyskawiczny, najprostszy sposób na gofry bez gofrownicy i delektuj się nimi z najbliższymi.

Idealne gofry powinny być puszyste, chrupiące z wierzchu i lekko wilgotne w środku. Doskonale smakują podane z bitą śmietaną, owocami i słodkimi sosami. Sprzętem, w którym się je tradycyjnie przygotowuje, jest gofrownica. Przypomina nieco patelnię ze specjalnie uformowanymi wkładami, na które wylewa się ciasto.

Błyskawiczny, najprostszy sposób na gofry bez gofrownicy

Nawet, jeśli nie masz gofrownicy i tak możesz przygotować domowe gofry. Zamiast niej użyj patelni grillowej albo z nieprzywieralną powierzchnią, ewentualnie upiecz gofry w piekarniku.

Składniki:

  • 7 dag masła

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 1,5 szklanki mleka

Przygotowanie gofrów bez gofrownicy

Masło rozpuść na palniku lub w kuchence mikrofalowej, odstaw, by przestygło. Do miski wsyp mąkę.

Białka wybij do oddzielnej miseczki. Żółtka jaj dodaj do mąki razem z solą, cukrem wanilinowym, masłem i mlekiem. Zmiksuj ciasto, by nie miało grudek. Odstaw je na 15 minut.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Na kuchence rozgrzej patelnię, wylej na nią grubszą warstwę ciasta. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony.

Jeśli chcesz upiec gofry, rozgrzej piekarnik do 180 st. C, ciasto wylej np. do tortownicy i piecz je ok. 15 minut.

Gotowe gofry wyjmij na kratkę i lekko je przestudź. Podawaj tak, jak lubisz, np. oprószone cukrem pudrem, posmarowane dżemem lub z bitą śmietaną i owocami.

Wskazówki

  • Nie nakładaj bitej śmietany na gorące, dopiero co upieczone gofry. Śmietana bowiem rozpuści się i spłynie.

  • Gofry zawsze studź na kratce lub możesz pod nie podłożyć np. 2 płasko ułożone noże stołowe. Dzięki temu gofry nie zaparują od spodu i pozostaną chrupiące.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na domowe desery. Zobacz jak przygotować np. kawę z lodami albo puszystą karpatkę.

ciasto na gofry
ciasto na gofry

Źródło zdjęcia: canva/aplaksoy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps, pikio

Zapraszamy na nasz Instagram