Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Bosacka oceniła skład słodkich kalendarzy adwentowych
Renata Materlińska
Renata Materlińska 23.11.2021 01:00

Bosacka oceniła skład słodkich kalendarzy adwentowych

Projekt bez tytułu - 2021-11-23T175531.578
TRICOLORS/East News

Święta już niedługo. Wiele z nas myśli o tym, by kupić dziecku kalendarz adwentowy. Z nim czas oczekiwania na Boże Narodzenie jest przyjemniejsze. Na co zwrócić uwagę wybierając taki kalendarz? Katarzyna Bosacka ocenia skład słodkich kalendarzy adwentowych i daje kilka wskazówek.

Dzieci zawsze z utęsknieniem czekają na Święta Bożego Narodzenia. Aby im ten czas umilić i też wyćwiczyć w nich cierpliwość, powstały kalendarze adwentowe. Zwykle są słodkie i pod kolejnymi cyferkami skrywają czekoladowe figurki.

Czy jednak ma znaczenie, jaki słodki kalendarz dziecku kupimy? Katarzyna Bosacka twierdzi, że tak i podpowiada, na co należy zwrócić uwagę przy jego wyborze.

Bosacka ocenia skład słodkich kalendarzy adwentowych

Jak podaje serwis Dzień Dobry TVN, Katarzyna Bosacka opublikowała na Instagramie wpis, w którym wypowiada się na temat słodkich kalendarzy adwentowych. Jak podsumowuje „w każdym z nich na pierwszym miejscu w składzie znajduje się cukier" i „niestety większość kalendarzy zawiera tłuszcz palmowy".  Po przeanalizowaniu składu kilku kalendarzy adwentowych dziennikarka zauważyła, że większość z nich zawiera E476. Składnik ten często występuje w słodyczach z kakao, bo dzięki niemu można ograniczyć ilość dodanego kakao bez straty dla konsystencji.

Autorka programu MądrzeJEMY, podpowiada też: „Unikajmy tłuszczu palmowego, prawdziwa czekolada ma w sobie tłuszcz kakaowy. Szerokim łukiem omijajmy też kalendarze z E476, to emulgator, dzięki któremu producenci mogą do produktu dodać mniej cennego kakao" — wyjaśnia dziennikarka.

Kupować czy nie kupować?

Jak podajemy za portalem Dzień Dobry TVN, Katarzyna Bosacka przyznała, że kalendarze adwentowe to smak dzieciństwa. I dodała — Lepiej kupić te o mniejszej gramaturze i lepszym — krótkim składzie, niż te czekoladopodobne — radzi.

Zdaniem Katarzyny Bosackiej należy wybierać słodkości, które na początku składu mają tłuszcz kakaowy, a minimalna ilość masy kakaowej wynosi co najmniej 45 proc. Lepiej zaś zrezygnować z „czekoladek", które mają mało kakao, za to zawierają sztuczne aromaty i dużo mleka w proszku.

W naszym serwisie często przekazujemy wskazówki kulinarnych czy też żywieniowych autorytetów. Ostatnio pisaliśmy o tym, że Katarzyna Bosacka ostrzega przed jedzeniem niemytych owoców. Jakiś czas temu informowaliśmy też o tym, jak Katarzyna Bosacka oceniła skład lodów Ekipa.

kalendarz adwentowy
kalendarz adwentowy

Źródło zdjęcia: canva/Thomas Northcut

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dziendobry.tvn Zapraszamy na nasz Instagram