Wachowicz z prostych składników robi kokosowe ciasto bez pieczenia. Nie kupisz lepszego
Nie zawracaj sobie głowy nagrzewaniem piekarnika. Najlepszy deser zrobisz w inny sposób. Sprawdź, jaki specjał zaproponowała Ewa Wachowicz. Kilka prostych składników wystarczy do jego przyrządzenia. Będzie lepsze i tańsze niż z cukierni.
Kokosowo-budyniowe ciasto bez pieczenia
Ewa Wachowicz, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta w portalu Instagram, zna się na swoim fachu. Jej przepisy można bez obaw realizować w swojej kuchni z gwarancją na sukces. Ugotuj, budyń, dodaj wiórki kokosowe i utrzyj całość z masłem. Każdy poprosi o dokładkę.
Jak upiec białą kiełbasę, żeby była soczysta? Najlepsze kucharki mają 1 trikPrzepis na kokosowe ciasto bez pieczenia Ewy Wachowicz
Składniki:
- 200 g herbatników czekoladowych
- 300 g masła
- szczypta soli
- 1 kieliszek spirytusu
- ½ l mleka
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 budyń śmietankowy
- 2 jajka
- 100 g migdałów bez skórki
Dekoracja:
- czekolada włoska
- wiórki kokosowe
Najlepsze ciasto bez pieczenia Ewy Wachowicz krok po kroku
Z mleka odlej ½ szklanki. Pozostałą część przelej do garnka. Dołóż do niej wiórki kokosowe oraz cukier. Całość zagotuj.
Do odlanego, zimnego mleka wsyp budyń. Starannie wymieszaj go tak, aby nie powstały grudki. Jajka wbij do osobnej miseczki i roztrzep je za pomocą rózgi. Dodaj do nich budyń, wlej całość do zagotowanego mleka, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Masło do ciasta bez pieczenia utrzyj z dodatkiem soli. Migdały posiekaj i dodaj do ostudzonej masy. Następnie budyń zacznij stopniowo dodawać do masła, cały czas miksując. Na koniec dolej 1 kieliszek spirytusu.
Przygotuj spód do ciasta bez pieczenia. W tym celu herbatnikami wyłóż dno keksówki wyłożonej folią spożywczą. Następnie wykładaj na przemian warstwy budyniu i herbatników do momentu wykorzystania wszystkich składników tak, aby ciasteczka stanowiły również wierzch ciasta.
Deser owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Kiedy będzie odpowiednio schłodzony, rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę. Ciasto bez pieczenia udekoruj polewą i posyp odrobiną wiórków kokosowych. Tak przygotowany deser gotowy jest do podania. Zaskakującą słodką przekąskę możesz zrobić z użyciem patelni. 5 minut w kuchence mikrofalowej wystarczy do przyrządzenia najlepszego deseru.
Źródło: ewawachowicz