Bosko puszyste naleśniki na maślance
Puszyste naleśniki są zarówno doskonałym pomysłem na obiad, jak i deser lub podwieczorek. Okazuje się, że warto zamiast mleka do ich zrobienia warto wykorzystać maślankę. Będą kusić nie tylko smakiem, ale również idealną konsystencją.
Naleśniki należą do jednych z najpopularniejszych potraw. Proste mączne danie ma wielu zwolenników zarówno u starszych, jak i młodszych smakoszy. Wiele osób zastanawia się, w jak je przygotować, aby zachwycały swoją puszystością. Doskonałym pomysłem jest zastąpienie w nich mleka - maślanką. Poniżej podajemy prosty przepis, który mamy nadzieje przypadnie Wam do gustu.
Prosty przepis na bosko puszyste naleśniki na maślance
Lista składników:
1 i 1/4 szklanki mąki
2 i 1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1//2 łyżeczki sody
1 i 1/2 szklanki maślanki
2 łyżki oleju
1 jajko
Jak przygotować naleśniki na maślance?
Na początek musimy przygotować dwie miski. Do jednej z nich wsypujemy suche składniki, czyli mąkę, sodę, cukier i sól, a następnie je mieszamy, a do drugiej mokre składniki (olej, jajko, maślankę) i wykonujemy taką samą czynność.
Następnie łączymy ze sobą suche i mokre składniki i dokładnie je mieszamy. Gotowe ciasto naleśnikowe nakładamy za pomocą łyżki na patelnię i smażymy z obu stron na idealny złoty kolor.
Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami np. sezonowymi owocami lub dżemem np. z gruszek, na którego przepis znajdziecie tutaj. Polecamy również patent na naleśniki amerykańskie, który opisaliśmy w tym artykule.
źródło: canva/ RitaE z Pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Przyślij przepis