Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bosko puszyste naleśniki na maślance
Monika Dec
Monika Dec 25.03.2022 23:41

Bosko puszyste naleśniki na maślance

Projekt bez tytułu - 2022-01-21T224950.120
canva/Andreua

Puszyste naleśniki są zarówno doskonałym pomysłem na obiad, jak i deser lub podwieczorek. Okazuje się, że warto zamiast mleka do ich zrobienia warto wykorzystać maślankę. Będą kusić nie tylko smakiem, ale również idealną konsystencją.

Naleśniki należą do jednych z najpopularniejszych potraw. Proste mączne danie ma wielu zwolenników zarówno u starszych, jak i młodszych smakoszy. Wiele osób zastanawia się, w jak je przygotować, aby zachwycały swoją puszystością. Doskonałym pomysłem jest zastąpienie w nich mleka - maślanką. Poniżej podajemy prosty przepis, który mamy nadzieje przypadnie Wam do gustu.

Prosty przepis na bosko puszyste naleśniki na maślance

Lista składników:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki

  • 2 i 1/2 szklanki cukru

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1//2 łyżeczki sody

  • 1 i 1/2 szklanki maślanki

  • 2 łyżki oleju

  • 1 jajko

Jak przygotować naleśniki na maślance?

Na początek musimy przygotować dwie miski. Do jednej z nich wsypujemy suche składniki, czyli mąkę, sodę, cukier i sól, a następnie je mieszamy, a do drugiej mokre składniki (olej, jajko, maślankę) i wykonujemy taką samą czynność.

Następnie łączymy ze sobą suche i mokre składniki i dokładnie je mieszamy. Gotowe ciasto naleśnikowe nakładamy za pomocą łyżki na patelnię i smażymy z obu stron na idealny złoty kolor.

Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami np. sezonowymi owocami lub dżemem np. z gruszek, na którego przepis znajdziecie tutaj. Polecamy również patent na naleśniki amerykańskie, który opisaliśmy w tym artykule.

źródło: canva/ RitaE z Pixabay

Projekt bez tytułu - 2022-01-21T225153.895

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Przyślij przepis

Tagi: