Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bryzol wołowy. Niezawodny przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.02.2022 01:00

Bryzol wołowy. Niezawodny przepis

Bryzol wołowy
canva/arfo

Bryzol wołowy to kotlet wołowy mielony, który był hitem w każdym barze i restauracji w czasach PRL-u. Bryzol to kotlet bez namaczanej kajzerki, obtaczany wyłącznie w bułce tartej. Kotlet jest doprawiony czosnkiem, cebulką i suszonym majerankiem. Poznaj przepis na bryzol wołowy, jedno z lepszych dań poprzedniego systemu.

Dania PRL-u miały być proste, sycące i smaczne, taki właśnie jest bryzol, czyli kotlet mielony z wołowiny. Doprawiony suszonym majerankiem, cebulą i czosnkiem smakują rewelacyjnie, a przygotujesz je w zaledwie pół godziny.

Bryzol podawany był głównie z ziemniakami z zasmażką lub puree, a także pieczarkami smażonymi z cebulą lub prostą surówką z kapusty. Kotlety podaję głównie z ziemniakami i surówką z kapusty i kiszonych ogórków- ten zestaw wychodzi za każdym razem i smakuje wybornie.

Bryzol wołowy od tradycyjnego kotleta mielonego z wołowiny różni się tym, że nie dodaje się do niego kajzerki namoczonej w mleku. Kotlet obtacza się również wyłącznie w bułce tartej, nie dodaje się do niego mąki. Bryzol jest dłużej wyrabiany, przez co jest bardziej soczysty od zwykłych kotletów.

Jeśli szukasz pomysłu na danie rodem z PRL-u- tu dowiesz się, jak ugotować flaki wołowe, które były niezbędną potrawą każdych świąt, większych uroczystości i rodzinnych spotkań.

Przepis na bryzol wołowy

Składniki na około 10 kotletów:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego

  • duża cebula

  • płaska łyżeczka majeranku suszonego

  • duże jajko

  • 3 ząbki czosnku

  • pół łyżeczki soli

  • pieprz

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

  • olej do smażenia

Jak zrobić bryzol wołowy?

Cebulę i czosnek zetrzyj na tarce, mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko, dodaj majeranek, sól i pieprz i wyrabiaj ręcznie przez chwilę.

Smażenie kotletów wołowych

Źródło zdjęcia: canva/Inna Dodor Do mięsa dodaj cebulę i czosnek, mieszaj do połączenia składników, następnie uformuj kotlety i smaż je na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu mięso wyłóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj.