Bryzol wołowy. Niezawodny przepis
Bryzol wołowy to kotlet wołowy mielony, który był hitem w każdym barze i restauracji w czasach PRL-u. Bryzol to kotlet bez namaczanej kajzerki, obtaczany wyłącznie w bułce tartej. Kotlet jest doprawiony czosnkiem, cebulką i suszonym majerankiem. Poznaj przepis na bryzol wołowy, jedno z lepszych dań poprzedniego systemu.
Dania PRL-u miały być proste, sycące i smaczne, taki właśnie jest bryzol, czyli kotlet mielony z wołowiny. Doprawiony suszonym majerankiem, cebulą i czosnkiem smakują rewelacyjnie, a przygotujesz je w zaledwie pół godziny.
Bryzol podawany był głównie z ziemniakami z zasmażką lub puree, a także pieczarkami smażonymi z cebulą lub prostą surówką z kapusty. Kotlety podaję głównie z ziemniakami i surówką z kapusty i kiszonych ogórków- ten zestaw wychodzi za każdym razem i smakuje wybornie.
Bryzol wołowy od tradycyjnego kotleta mielonego z wołowiny różni się tym, że nie dodaje się do niego kajzerki namoczonej w mleku. Kotlet obtacza się również wyłącznie w bułce tartej, nie dodaje się do niego mąki. Bryzol jest dłużej wyrabiany, przez co jest bardziej soczysty od zwykłych kotletów.
Jeśli szukasz pomysłu na danie rodem z PRL-u- tu dowiesz się, jak ugotować flaki wołowe, które były niezbędną potrawą każdych świąt, większych uroczystości i rodzinnych spotkań.
Przepis na bryzol wołowy
Składniki na około 10 kotletów:
500 g mięsa mielonego wołowego
duża cebula
płaska łyżeczka majeranku suszonego
duże jajko
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki soli
pieprz
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia
Jak zrobić bryzol wołowy?
Cebulę i czosnek zetrzyj na tarce, mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko, dodaj majeranek, sól i pieprz i wyrabiaj ręcznie przez chwilę.
Źródło zdjęcia: canva/Inna Dodor Do mięsa dodaj cebulę i czosnek, mieszaj do połączenia składników, następnie uformuj kotlety i smaż je na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu mięso wyłóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj.