Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak ugotować flaki wołowe?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.02.2022 01:00

Jak ugotować flaki wołowe?

Jak ugotować flaki wołowe?
canva/Dar1930

Flaki wołowe z marchewką, pietruszką i selerem, doprawione majerankiem, gałką muszkatołową i świeżą zieleniną, to wyjątkowa, polska potrawa przygotowywana głównie na święta. Aromatyczny wywar, delikatne mięso i warzywa to danie, którego musisz spróbować. Jak ugotować flaki wołowe?

Flaki wołowe kupisz w każdym sklepie mięsnym, nie kupuj mrożonych flaczków, ponieważ danie nie będzie już tak aromatyczne. Przed gotowaniem wywaru zawsze umyj, oczyść i obgotuj flaki, następnie pokrój je na mniejsze części. Tak przygotowane żołądki będą delikatne i najsmaczniejsze.

Każde mięso doskonale smakuje w towarzystwie warzyw i ziół, takich jak liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i świeża natka pietruszki, dlatego też nie może zabraknąć ich w naszej zupie. Flaki doprawiam również koncentratem pomidorowym oraz papryką ostrą i słodką. Gotową zupę podaję z kromką świeżego pieczywa.

Jeśli masz ochotę na tradycyjną, polską zupę- tu poznasz prosty przepis na wyśmienity żurek z jajkiem i kiełbasą, za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.

Przepis na flaki wołowe

Składniki:

  • 1,5- 2 kg flaków wołowych parzonych

  • 2 korzenie pietruszki

  • 3 duże marchewki

  • kawałek selera

  • 2 cebule

  • 3 duże ząbki czosnku

  • natka pietruszki

  • 4 liście laurowe

  • 15 ziaren ziela angielskiego

  • 2 łyżki majeranku suszonego

  • łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • łyżka soli

  • łyżka papryki słodkiej

  • łyżeczka papryki ostrej

  • pieprz

  • 3 łyżki oleju roślinnego

Jak ugotować flaki wołowe?

Flaki włóż do garnka, zalej wodą i gotuj 30 minut na wolnym ogniu, przecedź, odstaw, posiekaj na mniejsze kawałki. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem, dodaj pokrojone pietruszki i marchewki, seler, podsmaż chwilę.

Do większego garnka włóż flaki, zalej 3 l wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, podsmażone na oleju warzywa, dodaj sól, paprykę ostrą, paprykę słodką i gotuj godzinę pod przykryciem.

Gałka muszkatołowa

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger Flaki dopraw do smaku majerankiem, gałką muszkatołową, koncentratem pomidorowym i pieprzem. Całość oprósz natką pietruszki i podaj z kromką świeżego pieczywa.