Weź makrelę i rozgnieć widelcem. W chwilę zrobisz uwielbiany przysmak z PRL-u
Paprykarz jest smakowitą pastą kanapkową na bazie ryby. Przygotowany z dodatkiem wędzonej makreli rarytas rodem z czasu PRL będzie smakował znakomicie. Przepis jest niesamowicie prosty i wymaga zaledwie kilku składników. Spróbujecie?
Przepis na paprykarz z makreli
Pysznie pomidorowa pasta z aromatycznej wędzonej makreli i ryżu z dodatkiem podsmażonej cebulki i czosnku była hitem w PRL-u, gdy znaleźć w sklepach dobre smarowidła do chleba było bardzo trudno. Dziś również warto ja sobie przygotować — smak jest obłędny i bliscy na pewno ją pokochają. Receptura inspirowana filmem opublikowanym na kanale YouTube Czas Smakoszy — z którego pochodzą też zdjęcia ilustrujące artykuł — jest niezawodna.
Składniki:
- 500 g wędzonej makreli
- 3 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- 190 g koncentratu pomidorowego
- 100 g białego ryżu
- około 35 ml oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki papryki chilli
- 1,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- sól do smaku (można pominąć)
Jak zrobić znakomity paprykarz? Dodajcie do niego makrelę wędzoną
Zaczynamy od ugotowania białego ryżu w osolonym wrzątku. Dokładnie go płuczemy, aż woda będzie przejrzysta i przyrządzamy na wolnym ogniu pod przykryciem przez kwadrans. Potem czekamy drugie tyle z odkryciem garnka. W ten sposób ziarno wyjdzie sypkie i przyjemnie rozpływające się w ustach.
W międzyczasie starannie oczyszczamy makrelę ze skóry i ości. Mięso przenosimy do dużej miski i rozgniatamy je widelcem na gładką masę. Cebulę siekamy i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Po chwili wrzucamy koncentrat pomidorowy. Podsmażamy przez 3-4 minuty, po czym dodajemy rybę. Dokładnie wszystko mieszamy i redukujemy nadmiar płynu. Wyłączamy palnik, a następne dodajemy ryż oraz przyprawy. Paprykarz przenosimy do słoików i zamykamy.
Jak podać paprykarz z makreli?
Paprykarz najlepiej smakuje następnego dnia, zaserwowany już po całkowitym ostudzeniu. Warto połączyć go z chlebem o chrupiącej skórce lub razowym na żytnim zakwasie. Takie kanapki sycą na długo.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pasty do kanapek. Szczególnie polecamy znakomitą pastę jajeczną z odrobiną musztardy i szczypiorku. Sprawdźcie też przysmak z wędzonej makreli i ogórka kiszonego.
Źródło: YT/Czas Smakoszy