Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź makrelę i rozgnieć widelcem. W chwilę zrobisz uwielbiany przysmak z PRL-u

Weź makrelę i rozgnieć widelcem. W chwilę zrobisz uwielbiany przysmak z PRL-u

Paprykarz z makreli
Screen z filmu na kanale YouTube Czas Smakosza

Paprykarz jest smakowitą pastą kanapkową na bazie ryby. Przygotowany z dodatkiem wędzonej makreli rarytas rodem z czasu PRL będzie smakował znakomicie. Przepis jest niesamowicie prosty i wymaga zaledwie kilku składników. Spróbujecie?
 

Przepis na paprykarz z makreli

Pysznie pomidorowa pasta z aromatycznej wędzonej makreli i ryżu z dodatkiem podsmażonej cebulki i czosnku była hitem w PRL-u, gdy znaleźć w sklepach dobre smarowidła do chleba było bardzo trudno. Dziś również warto ja sobie przygotować — smak jest obłędny i bliscy na pewno ją pokochają. Receptura inspirowana filmem opublikowanym na kanale YouTube Czas Smakoszy — z którego pochodzą też zdjęcia ilustrujące artykuł —  jest niezawodna.

Składniki:

  • 500 g wędzonej makreli
  • 3 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 190 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g białego ryżu
  • około 35 ml oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki papryki chilli
  • 1,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • sól do smaku (można pominąć)
Bije na głowę nawet sałatkę jarzynową. Ten dodatek jest kluczowy

Jak zrobić znakomity paprykarz? Dodajcie do niego makrelę wędzoną

Zaczynamy od ugotowania białego ryżu w osolonym wrzątku. Dokładnie go płuczemy, aż woda będzie przejrzysta i przyrządzamy na wolnym ogniu pod przykryciem przez kwadrans. Potem czekamy drugie tyle z odkryciem garnka. W ten sposób ziarno wyjdzie sypkie i przyjemnie rozpływające się w ustach.

W międzyczasie starannie oczyszczamy makrelę ze skóry i ości. Mięso przenosimy do dużej miski i rozgniatamy je widelcem na gładką masę. Cebulę siekamy i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Po chwili wrzucamy koncentrat pomidorowy. Podsmażamy przez 3-4 minuty, po czym dodajemy rybę. Dokładnie wszystko mieszamy i redukujemy nadmiar płynu. Wyłączamy palnik, a następne dodajemy ryż oraz przyprawy. Paprykarz przenosimy do słoików i zamykamy.

Jak podać paprykarz z makreli?

Paprykarz najlepiej smakuje następnego dnia, zaserwowany już po całkowitym ostudzeniu. Warto połączyć go z chlebem o chrupiącej skórce lub razowym na żytnim zakwasie. Takie kanapki sycą na długo.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pasty do kanapek. Szczególnie polecamy znakomitą pastę jajeczną z odrobiną musztardy i szczypiorku. Sprawdźcie też przysmak z wędzonej makreli i ogórka kiszonego.

Wędzona makrela jest idealna na paprykarz.png
canva/lengel76

Źródło: YT/Czas Smakoszy